Deputatul Carmen Holban, despre noile modificări ale concediului paternal

in Politică by
Banner

Potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată de Guvern, tații din România vor beneficia de 10 zile de concediu la nașterea copilului în familie. Până în prezent, aceștia aveau dreptul la cinci zile de concediu.

Printr-o postare pe pagina personală de Facebook, deputatul PSD, Carmen Holban, a transmis toate modificările aduse concediului paternal, venite la propunerea  ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, și a ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, în ședința  de zilele trecute a Guvernului României.

Mai multe drepturi pentru tătici!

La propunerea ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela FIREA, și a ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius BUDĂI, în ședința de ieri a Guvernului au fost aduse mai multe modificări în ceea ce privește concediul paternal.

 Prima dintre ele se referă la creșterea duratei concediului de la 5 la 10 zile. Perioada poate crește cu încă 5 zile dacă proaspeții tătici au și un atestat de absolvire cursuri de creștere a bebelușilor. De menționat este și faptul că toate acestea vor fi valabile pentru nașterea fiecărui copil, nu doar la venirea pe lume a primului copil.

 Dacă tăticii sunt militari în termen, cresc și zilele de permisie, de la 7 la 10 zile lucrătoare.

 Totodată, din punct de vedere financiar, pentru concediul paternal a fost prevăzută și acordarea unei indemnizații tuturor taților angajați în baza unui contract de muncă sau o altă formă de angajare încheiată conform legilor în vigoare.

 Mai nou, de ieri se vor bucura de aceste drepturi bănești și sunt incluși lucrătorii și persoanele cu contracte din activitate sportivă, cele care au convenții de muncă individuale (cooperații) sau activează cu contracte de mandat ori management, dar și persoanele cu funcții de demnitate publică, cu contracte de management și de administrare.

 Tăticii vor beneficia, pe toată durata concediului paternal, de o indemnizaţie egală cu salariul corespunzător acelei  perioade. Sumele necesare vor fi susținute din fondurile salariale ale angajatorului” , a transmis pe Facebook parlamentarul PSD, Carmen Holban.

Banner