Unul dintre cei mai cunoscuți montaniarzi dâmbovițeni, alpinist cu un impresionant portofoliu de munți, de pe toată planeta, pe care s-a cățărat, Geo Badea avea o singură ”lacună”: îi lipsea din palmares un ”optmiar” – adică un vârf de peste 8000 de m.
Deși a dus la capăt, cu bine, ascensiuni pe vârfuri de dificultate extremă, în Caucaz, Pamir, Alaska, America de Sud sau Mongolia, Geo Badea a vrut să ducă însemnele Dâmboviței și ale Târgoviștei până pe acoperișul lumii.
Pentru a-și împlini visul, a ales Broad Peak, un vârf de ”doar” 8050m, al 12-lea cel mai înalt vârf de pe planetă. După luni chinuitoare de pregătire (dincolo de aspectele ce țin de pregătirea fizică, o astfel de expediție costă sume amețitoare și constituie un adevărat coșmar logistic!) Geo a plecat spre Hymalaia (Karakorum), având ca țintă un pisc semeț, care a fost cucerit abia în 1957, de o expediție austriacă, formată din patru alpiniști experimentați. Geo Badea era singur, dar motivat să reușească o performanță la care poate spera mai puțin de 0,0000000001% din populația planetei!
Broad Peak, este al XII – lea cel mai înalt vârf din lume. Face parte din Gasherbrum situat în Karakoram, la granița dintre China și Pakistan. Numele său comun provine de la celălalt nume al său, Falchen Kangri, care se referă la lățimea vârfului său. A fost numit pentru prima dată K3 (adică al treilea vârf al Karakoramului ) de Thomas George Montgomerie în 1856, când a recunoscut vârfurile Karakoramului pentru prima dată și apoi a fost botezat Broad Peak de William Martin Conway în 1892. (Wikipedia)
Întors acasă, Geo Badea este într-o binemeritată perioadă de refacere, retrăind excepționala aventură trăită pe acoperișul planetei!
Avem promisiunea că, până la sfârșitul săptămânii, va fi prezent în studioul BAZAR TV, pentru a povesti, cu amănunte pe care sunt convins că le așteptați, despre aventura primului dâmbovițean la peste 8000m altitudine.
Până atunci, putem citi pe nerăsuflate cele câteva rânduri pe care a avut amabilitatea să le aștearnă, pentru cei care au urmărit cu sufletul la gură aventura lui. La cald, primele impresii ale alpinistului Geo Badea, după întoarcerea acasă:
GEO BADEA: Final de expediție în Karakorum Himalya, care a avut ca scop ascensiunea vârfului Broad Peak, 8050m, proiect finanțat de Primăria Municipiului Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița.
Ascensiunea vârfului a avut loc în ziua de 20 iulie, ora locală 13.20, după care a urmat “emoționanta” coborâre.
Nu m-am grăbit și am tot stat pentru poze și, mai ales, peisaj. A fost una dintre cele mai frumoase zile întâlnite în Himalaya. Soare din plin, iar vântul abia dacă adia. Ajuns în șa, la 7900m, regăsesc cordelina pe care urcasem și urma să cobor hornul. Cred că era de anul trecut, pentru că arăta cel mai bine dintre toate cele atârnate. Pun dispozitivul pe ham și încep coborârea. Când ajung aproape de capătul inferior, unul din colțari mi se încurcă într-o sfoară mai veche. Trag mai tare de picior, nimic. Nu reușesc să-l scot din câlți. Singura soluție, trebuie scos colțarul de pe bocanc. Reblochez coarda și cu o mișcare foarte incomodă reușesc să-l desfac. În același timp, un scurt circuit mă trăsnește la coloană. Ajung cu greu într-o zonă mai confortabilă unde-mi trag sufletul și reușesc sa repun colțarul pe bocanc. Spatele mă ține tare și abia cu greu mă târăsc vreo câteva sute de metri în jos, după care renunț. Efectiv nu mă mai pot mișca de durere!
Așa am ajuns să înnoptez la aproximativ 7600m. A fost o noapte albă și adesea confuză, însă am luptat la maxim să rezist. Am avut și noroc, recunosc. Fără pic de vânt, iar sub 0, numa’ câteva grade. Spre dimineață colegii chilieni, azeri, polonezi, spanioli, m-au condus spre Camp 3, unde a trebuit să mă odihnesc, iar în următoarele 2 zile, am coborât în Camp 2 și respectiv Base Camp.
Rezultatul: 8050 m urcați, o noapte sub cerul liber și 8kg pierdute, încă nerecuperate!
Multă lume, dar trierea se face pe parcurs. Puțini sunt cei „aleși” să facă vârful. Un vârf tehnic, istovitor, dar și frumos.
Pentru mine, ascensiunea vârfului a fost o performanță, dar adevărata reușită a fost când am ajuns în Tabăra de Bază. Asta simte, cred, fiecare montaniard. Este pentru prima dată când cineva din județul Dâmbovița urcă un vârf de 8000m!
Mulțumesc colegilor de expediție care au fost alături de mine pe parcursul acestei “aventuri„ și tuturor celor care, cu sufletul, cu fapta sau cu gândul, au dat o mână de ajutor.
Această expediție a fost realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgoviște și a Consiliului Județean Dâmbovița
Geo Badea,
Participant