Guvernare de cumetrie: Statul este mumă doar pentru bugetari, ”pulimea” strânge cureaua!

in Actualitate/Opinii by
Banner

Fix așa: pentru unii, mumă, pentru alții, ciumă! Statul s-a dovedit incapabil să înțeleagă că nu poți îngrășa perpetuu sistemul bugetar, făcând din amploiații ”la stat” niște super-cetățeni.

Ultimul pachet de ”asistență” anunțat de Guvernul Ciucă va avea, la nivelul României, același efect pe care ceaiul de tei al lui Isărescu îl are în combaterea inflației galopante!

32 de ani de guvernări bezmetice au dus România într-o fundătură de unde nu se întrezăresc speranțe să ieșim prea curând. Cu o stângă puternică, dar motivată doar de mulțumirea propriului electorat, prin măsuri sociale care, la nivelul societății, reprezintă doar ceva mai mult decât un tratament cu frecție la un picior din lemn de plop (de stejar nu poate fi vorba, e rezervat pentru ”export”. Iliescu, Iohannis & Friends știu de ce!), nici nu putem visa la altceva.

Unica preocupare a stângii, în amarul de ani care s-au scurs de la deranjul din decembrie 89, a fost să-și miluiască norodul votant cu firimituri de la masa boierilor. Nu are sens să revenim cu pilda pește/undiță, argumentul a fost atât de des și atât de nepotrivit utilizat (cel mai adesea), că nu mai are nicio valoare moralizatoare.

Preocuparea excesivă pentru îndestularea bugetarilor – fireasca doar dacă ne gândim cine constituie grosul activiștilor și votanților stângii – și cinismul cu care aruncă în cârcă privaților povara susținerii unui sistem monstruos, ineficient, nedrept și bugetofag prin excelență, arată limitele celor care, în lipsă de altceva, repetă papagalicește: ”stat social, stat social, stat social”, de parcă de protecția statului ar avea nevoie doar bugetarii!

La capătul celălalt al frânghiei care, metaforic vorbind, sugrumă România, se află ”dreapta”. Aici, ghilimelele sunt obligatorii! ”Dreapta”, reprezentată pe eșichierul politic românesc de PNL, se dovedește chiar mai rudimentară decât stânga. De fapt, PNL nu este altceva decât o adunătură de indivizi uniți de interese mercantile, în jurul cărora, ciclic, roiesc oportuniștii, fripturiștii. Cât sunt la putere, pun straturi peste straturi de osânză, cât să le ajungă 4 sau 8 ani în opoziție. Cazuri de notorietate, inclusiv din Dâmbovița, ilustrează perfect acest adevăr.

După ce părăsesc puterea, intră într-un soi de hibernare, trăind din grăsimea acumulată, până când, previzibil, ciclic, revin în fruntea bucatelor pe valul speranțelor sau disperării, chiar, celor care tot mai visează la o viață decentă în România.

Indiferent cum s-au numit partidele (FSN, FDSN, PDSR, PD, PSD, PLD, PDL, PP-DD, USR, AUR, PNL etc), actorii au fost și sunt aceeași iar aspirațiile LOR sunt de nezdruncinat: bani și putere (nu neapărat în ordinea asta). Pentru ei și ”ai lor”, se înțelege! Cât privește ”pulimea”, cum plastic denumea Sorin Oprescu electoratul… rămâne cum am stabilit!

Banner