fbpx

Platformă de știri și opinii

Furtună, ploi torențiale și cod portocaliu, în Dâmbovița, până în dimineața zilei de luni, 30 mai. Sfaturile celor de la ISU

in Actualitate/Utile by
Banner

Meteorologii au actualizat avertizările de vreme rea. În județul Dâmbovița este valabilă o atenționare de tip cod portocaliu de furtună, până la ora 03:00 a zilei de luni, 30 mai. Vor fi ploi torențiale, grindină și descărcări electrice, în tot județul, începând cu ora 14:00 a zilei de duminică.

Sursa foto (hartă): meteoromania.ro

Conform ANM:

ACTUALIZARE AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 29 mai, ora 10 – 30 mai, ora 10
Zone afectate: conform textului și hărții

      În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 29 mai, ora 14:00 – 30 mai, ora 03:00
Fenomene vizate:instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente
Zone afectate: conform textului și hărții

      În Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50…90 l/mp.
      Mai ales după-amiaza și seara, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii puternice (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Sursa foto: ISU Dâmbovița

În contextul manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, au fost înregistrate efecte în 2 localități din județ, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 17 curți și pentru îndepărtarea unor copaci doborâți de vânt.

Având în vedere că în perioada următoare sunt prognozate vijelii puternice, ploi abundente și instabilitate atmosferică accentuată, vă recomandăm să respectați următoarele măsuri:
❗ pentru persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
❗ sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;
❗ închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii;
❗ evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

✅ Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU și de pe platforma FII PREGATIT https://fiipregatit.ro/

Au transmis pompierii de la ISU Dâmbovița.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top