fbpx

Platformă de știri și opinii

(Foto) Eveniment impresionant la Mănăstirea Dealu, la aniversarea a 422 de ani de la Unirea Principatelor, sub Mihai Viteazul

in Actualitate/Administrație by
Banner

La Mănăstirea Dealu, de lângă Târgoviște, a avut loc un eveniment deosebit, în data de 27 mai. La inițiativa Arhiepiscopiei Târgoviștei, în locul ce adăpostește capul lui Mihai Viteazul, cel sub a cărui conducere a fost realizată unirea Principatelor Române de la 1600, s-au aniversat 422 de ani de la eveniment și, totodată, s-au comemorat 421 de ani de la trecerea în neființă a marelui voievod. La eveniment au participat sute de persoane.

Sursa foto articol: CJ Dâmbovița

Unirea Principatelor Române a însemnat un capitol nou, de glorie, în istoria poporului nostru, în care românii, prin vocea și brațul domnitorului Mihai Viteazul, au fost și făuritorii, dar și beneficiarii acestui moment, de care și astăzi ne amintim cu mândrie.

Cu prilejul împlinirii a 422 de la Unirea Principatelor Române – la 1600, astăzi, 27 mai 2022, Arhiepiscopia Târgoviștei, la inițiativa Înaltpresfințitului Părinte Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, a organizat un ceremonial militar-religios, în cinstea voievodului Mihai Viteazul și a actului istoric care, pe lângă urmările lui teritoriale, administrative, politice și militare, s-a transformat într-un simbol a ceea ce voința individuală poate realiza atunci când se contopește cu voința celor ce vorbesc aceeași limbă și care își au rădăcinile în același pământ.

 Evenimentele au avut loc la Mănăstirea Dealu, importantă necropolă voievodală, locul unde se află depus capul marelui domnitor – Mihai Viteazul.

La festivități, din partea Consiliului Județean Dâmbovița au participat: președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul general al județului, Dănuț Nicolae Popa Stănescu, și administratorul public Cristian Avanu.

De asemenea, au fost prezenți: prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, parlamentari de Dâmbovița, reprezentanți ai Primăriei Târgoviște, ai Universității Valahia din Târgoviște, ai Inspectoratului Școlar Județean, elevi și un număr mare de credincioși.

 În timpul domniei lui Mihai Viteazul, la data de 27 mai 1600, s-a realizat pentru prima dată unirea politică a celor trei țări românești cu un singur conducător.

Tot astăzi, a fost comemorată și împlinirea a 421 de ani de la moartea martirică a întregitorului Țării Românești, Ardealului și Moldovei.

         Ctitorie a voievodului Radu cel Mare, Mănăstirea Dealu a fost restaurată în perioada 2000-2018, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, dr. Nifon.

Au precizat reprezentanții Consiliului Județen Dâmbovița.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top