Sprijin pentru elevii care provin din familii defavorizate

in Politică by
Banner

Guvernul României a adoptat o serie de măsuri pentru a veni în sprijinul educației, a elevilor care provin din familiile vulnerabile, cu posibilități reduse. Astfel, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul Partidului Social Democrat Dâmbovița, prefectul județului, Claudia Gilia, totodată și președinte al Organizației Femeilor Social-Democrate (OFSD) Dâmbovița, a prezentat proiectele educaționale pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar, fenomen cu care România se confruntă de mulți ani.

„Sprijinim tinerii să aibă parte de o educație de calitate, sprijinim familiile vulnerabile și pensionarii să aibă o viață decentă!

De prea mult timp abandonul școlar a devenit o regulă la noi în țară. Vreau să vă amintesc că au existat foarte multe proiecte care promiteau că vor aduce copiii la școală și că viața lor se va îmbunătăți. Din păcate, multe dintre acele proiecte au rămas doar pe hârtie sau nu au putut fi implementate din lipsă de bani.

Am bucuria să vă anunț că în acest moment există mai multe proiecte în derulare care țintesc scăderea ratei de abandon școlar și care au drept scop și creșterea rezultatelor elevilor la învățătură.

Cel mai important este că aceste proiecte au finanțare, există echipe mixte de profesori și asistenți sociali, autorități locale și centrale, care implementează toate aceste proiecte.

Voi aminti doar de câteva proiecte care sunt în derulare în toată țara:

ROSE – Proiectul are o finanțare de 200 de milioane de euro din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare;

Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014 – 2020 (POAD) – Tichete Sociale pentru Sprijin Educațional

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) – inițiat de Ministerul Educației -, cu finanțare PNRR, în valoare de 543 milioane euro;

„Sprijin pentru România”.

Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014 – 2020 (POAD) – Tichete Sociale pentru Sprijin Educațional – are menirea de a ajuta la prevenirea abandonului școlar și îmbunătățirea condițiilor de frecventare a școlii sau gradiniței de către copiii cei mai dezavantajați din învățămantul de stat primar și gimnazial care se află în întreținerea familiilor al căror venit mediu lunar, pe membru de familie, este de maxim 50% din salariul minim brut pe economie precum și a copiilor cei mai dezavantajați din învațământul de stat preșcolar, care se află în întreținerea familiilor al căror venit mediu lunar, pe membru de familie, este mai mic decât sau egal cu dublul venitului minim garantat pentru o persoana singură.

La începutul lunii aprilie, în județul Dâmbovița, au fost primite un număr de 8150 pachete nominale cu tichete sociale electronice pentru beneficiarii din cadrul unităților de învățământ din județul nostru, iar în perioada 5 – 6 aprilie 2022, reprezentanții unităților de învățământ au ridicat toate pachetele pentru a putea fi distribuite beneficiarilor, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare referitoare la încadrarea beneficiarilor în criteriile de eligibilitate aferente programului, respectiv aplicarea O.U.G. nr. 133 / 2020 cu modificările și completările ulterioare.

Până la aceasta dată, a fost distribuit un număr de 7115 tichete sociale pe suport electronic către părinții / tutorii preșcolarilor/elevilor beneficiari, astfel:

711 tichete pentru preșcolari;

 6404 tichete pentru elevi din ciclul primar si ciclul gimnazial.

Valoarea tichetului social este de 500 lei/an școlar.

Tichetele sunt valabile 12 luni și trebuie utilizate exclusiv pentru achiziția de materiale școlare – rechizite necesare frecventării școlii, articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdaneși alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii/grădiniței.

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) Reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii și  Investiției 4. Sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar, – inițiat de Ministerul Educației -, cu finanțare PNRR are o valoare de 543 milioane euro 💸- componenta PNRR nerambursabilă.

Fiecare grant va avea o valoare de maximum 200.000 euro, în funcție de numărul de elevi înscriși și gradul de marginalizare a localității, și va fi implementat pe o durată de 3 ani.

La nivelul județului Dâmbovița vor beneficia de finanțare 46 de școli, cu un buget total de 34.028.137 lei.

Sprijin pentru România.

Prin acest pachet se va acorda1 miliard de euro, prin tichete valorice, familiilor cu venituri mici.

Acoperirea acestei sume se va face  50% din bani europeni, 50% sunt bani de la bugetul de stat.

Pe de o parte este un sprijin acordat familiilor de a face față scumpirilor din piață, iar pe de altă parte este un imbold dat economiei naționale și sprijinirii tinerilor să meargă la școală.

 Pachetul va conține vouchere pentru elevii care primesc burse sociale – 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.

Numărul de copii beneficiari va fi stabilit de Ministerul Educației.

 Important de știut este că vouchere vor fi acordate prin intermediul școlilor.

Mă voi asigura că toate categoriile de persoane îndreptățite să primească vouchere le vor primi în timp util și acolo unde vor exista probleme să fie rezolvate cu celeritate.

Fac apel la toate instituțiile cu atribuții în domeniu să ia în serios acest program și să trateze fiecare beneficiar cu respect” , a transmis prefectul Claudia Gilia.

Banner