Platformă de știri și opinii

Profesorii și personalul nedidactic intră astăzi în grevă de avertisment. Peste 3000 sunt în Dâmbovița

in Actualitate/Educație by
Banner

Timp de două ore, în intervalul orar 11:00-13:00 profesorii din sistemul educațional preuniversitar vor fi în grevă de avertisment, pe parcursul zilei de miercuri, 19 ianuarie 2022.

Sindicatele din învățământ au anunțat că astăzi, 19 ianuarie, nu vor preda, din cauză că ar avea salarii mici și că nu le-ar fi plătite orele suplimentare. În intervalul orar în care va avea loc greva, cadrele didactice care participă la acțiunea de protest doar vor supraveghea elevii. 

Salariaţii din învăţământul preuniversitar membri ai celor două federaţii reprezentantive – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” au anunțat că decizia încetării temporare a lucrului a fost luată de după referendumul intern desfăşurat de cele două organizaţii în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022.

Imagine Arhivă

În Dâmbovița, la acest referendum intern (detalii aici), și-au manifestat intenția de a participa la protest aproape 60% dintre membrii de sindicat:

„Dintr-un total de 151 grupe sindicale la nivel de judeţ, însumând cca.4.800 membri, au răspuns 147 grupe sindicale, respectiv 4.626membri. 

În urma centralizării chestionarelor, situaţia arată astfel:

3.084 membri (58%) au declarat că sunt sunt de acord (ar participa) cu greva de avertisment;

2211.membri (38%) au declarat că sunt sunt de acord (ar participa) cu greva generală.” Se spune într-un comunicat al celor de la FSLI Dâmbovița.

Doleanțele sindicaliștilor din învățământ sunt următoarele:

  • acordarea de la începutul anului curent a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic);
  • alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei;
  • adoptarea unei măsuri legislative reparatorii prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.
    acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
  • plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul normal de muncă;
  • suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune. 
Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top