Plăiașu, un gest de onoare

in Opinii by
Banner

Îl cunsoc pe Gabi Plăiașu de la sfârșitul anilor ’80, când cohortele de studenți târgovișteni mergeau la București cu trenul de duminică după amiază, evident cu nașu’. Ne mai întâlneam, ocazional, la o bere prin cârciumile studențești din Regie.

Gabi stătea bine la cultura generală, deși era student la ingineri. Era și (este) o enciclopedie în domeniul fotbalului. O parte din sufletul lui vibrează cu tribunele stadionului Anfield, fiind unul dintre puținii români cotizanți ai celebrului club din orașul Beatels-ilor. De altfel, pasiunea comună pentru fotbal ne-a reunit la Euro 2000, în Belgia și Olanda, el transmițând cronici pentru Radio D, eu pentru Radio Minisat. Gabi intrase deja în politică, avea atunci opt ani de PNL.

Plăiașu rezistă de aproape 30 de ani în partidul Brătienilor. Este un luptător, deși, uneori, a lăsat impresia că nu este în front line. Sau poate că, în unele situații, a dorit asta. În orice caz, nu este tipul de om conflictual. A fost prezent în multe bătălii electorale cu rezultatele care se știu.

Gabi Plăiașu este amic cu Ludovic Orban, un lider de partid care, în opinia mea, a facut mai mult rău decât bine liberalilor dâmbovițeni printr-un status quo de provizorat la șefia filialei. Spun provizorat pentru că Orban nu reușit (dorit?) să promoveze lideri locali la cârma organizației dâmbovițene tocmai într-un județ destul de conservator și fudul, care nu prea apreciază proveniții de pe alte meleaguri.

Partea (și mai ) proastă este că există cineva mult mai nociv decât Orban. Se numește Cîțu. Omul-dezastru. Nu are sens să detaliez. Știm cu toții ce haos a creat acest individ de mână cu indolentul de la Cotroceni. Acest Cîțu, căruia nu i s-a uscat semnătura pe adeziunea de la PNL, îi amenință cu excluderile pe apropiații lui Orban care și-au prezentat demisiile din grupul parlamentar de la Cameră, deci și pe Plăiașu care are 30 de ani de PNL! E de noaptea minții…

Partidul Național Liberal este la un pas de dezastru. Se pare că singura soluție este coaliția cu PSD, dușmanul doctrinar. Asistăm la un deja vu. Dar, măcar pentru o perioadă, vom avea un guvern susținut de o majoritate solidă.

Lui Gabi Plăiașu îi transmit un ecou, cunoscut lui de pe Anfiled :

„When you walk through a storm
Hold your head up high
And don’t be afraid of the dark

At the end of a storm
There’s a golden sky”

Marius Badea este lector univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea “Valahia” din Târgoviște

Banner