fbpx

Platformă de știri și opinii

Dep. Ionuț Vulpescu: “Festivalul Enescu riscă să se transforme într-o relicvă”

in Cultură/Parlament/Politică by
Banner

Ionuț Vulpescu, deputat PSD de Dâmbovița, și-a arătat îngrijorarea pentru felul în care ar putea sta lucrurile de acum înainte în ceea ce privește organizarea Festivalului Internațional “George Enescu”.

După ce anul acesta a primit cea mai mică finanțare din cei 25 de ani de existență,  evenimentului de renume internațional pare să i se pregătească încă o piedică așa încât, în scurt timp, ar putea deveni istorie.

Este vorba despre pensionarea directorului executiv al Festivalului, Mihai Constantinescu, cel prin a cărui contribuție evenimentul s-a remaract la nivel mondial, spune Ionuț Vulpescu.

Fostul ministru al Culturii a subliniat că este vorba despre o pensionare forțată și că Guvernul Cîțu atât poate să “ofere” unui om care s-a dedicat cu totul domeniului cultural: o recomandare de pensionare.

Ce se va alege de Festivalul Internațional “George Enescu” în lipsa unui director executiv competent și eligibil, se întreabă deputatul Ionuț Vulpescu.

“Duminică se încheie Festivalul Internațional “George Enescu”, o ediţie care ar putea să marcheze sfârşitul unei epoci. Asta pentru că organizarea Festivalului va intra în vrie, odată cu pensionarea forțată a directorului său executiv, Mihai Constantinescu. Așa este răsplătit de Guvernul Cîțu unul dintre cei prin a cărui contribuție Festivalul Enescu a devenit etalon în lume: printr-o rece şi protocolară recomandare pentru pensionare.

Ce se va alege de următoarea ediţie a Festivalului , în lipsa unui director executiv competent şi eligibil, după pensionarea gratuită a actualului director? Trebuie să înţelegem cu toţii că soarta acestui Festival depinde de stabilitatea şi certitudinea acestei funcţii executive. În absenţa unei organizări exemplare, precum cea de până acum, Festivalul Enescu riscă să se transforme într-o relicvă. A lăsa un brand de ţară să se stingă din cauza unor probleme organizatorice, în aparenţă, dar strategice şi de conştiinţă culturală, în esenţă, este o greşeală pe care România, nu şi-o poate permitem – nici moral, nici politic. Vioara lui Enescu a fost pentru România, de mai bine de jumătate de secol, cel mai bun paşaport cultural: îmi este teamă însă că marile orchestre ale lumii o vor trece, treptat, sub tăcere, din pricina marilor probleme ale patriei.”, a scris deputatul Ionuț Vulpescu pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook Ionuț Vulpescu 

Banner

Ultimele stiri din Cultură

Go to Top