Cine are interesul să îngroape turismul montan dâmbovițean?

in Actualitate/Opinii by
Banner

De-a lungul anilor, s-a vorbit (e drept, cu puternică tentă de patriotism local) despre piedicile pe care UNII le-ar pune dezvoltării turismului în zona montană a județului Dâmbovița. E la fel de drept că argumentele aduse în discuție și o serie de ”coincidențe” bizare dădeau greutate acestui scenariu!

Pe de altă parte, inabilitatea liderilor județeni de a pune în practică o strategie viabilă, menită să aducă bunăstarea mult trâmbițată și relanseze turismul pentru iubitori de munte, au contribuit la perpetuarea unui statu-quo deloc de invidiat.

Cu toate acestea, turismul organizat, civilizat, cu grijă maximă pentru mediu a avut și susținători încrâncenați, mai ale în rândurile antreprenorilor privați. De altfel, fără implicarea și eforturile, uneori greu de înțeles din afară, acestor oameni, nu doar că nu am putea vorbi de Peștera-Padina, stațiune de interes național, dar, cel mai probabil, zona ar fi avut soarta unor foste perle ale turismului: degradarea, ruina, mizeria, dispariția.

Ca să dăm Cezarului ceea ce i se cuvine, trebuie menționat că autoritățile județene au declarat, în repetate rânduri, că dezvoltarea turismului în zona Bucegilor dâmbovițeni reprezintă o prioritate. Poate chiar au crezut sincer în cele declarate. Din păcate, s-a făcut prea puțin și, de multe ori, prea târziu pentru a avea rezultatele dorite. Poate de acum încolo să se schimbe cu adevărat ceva, după ce Consiliul Județean Dâmbovița a demarat un amplu proiect de dezvoltare a stațiunii Peștera-Padina și nu numai. De data aceasta, vorbim de acțiuni concrete, nu doar de promisiuni, sesiuni și proiecte utopice, pe hârtie!

În aceste condiții, turismul montan a supraviețuit în Dâmbovița grație unor împătimiți ai muntelui, care au pus pasiunea înaintea profitului. Pentru că nu trebuie să fii specialist ca să înțelegi că ar fi înzecit mai simplu și mai profitabil să îți proptești un hotel în buricul târgului, decât undeva, in inima munților, unde ești la mila naturii și unde aprovizionarea se poate dovedi o încercare extremă!

Unul dintre împătimiții muntelui, pentru care pasiunea reprezintă principalul resort al unei activități nicicum simplă cum își imaginează unii, este Valentin Calcan, cel de numele căruia se leagă transformarea Hotelului Peștera în, probabil, cel mai cochet și mai primitor hotel din munții României, luând în calcul, evident, doar hotelurile aflate la altitudini înalte!

Fost parlamentar de Dâmbovița, Valentin Calcan este unul dintre cei care au pledat permanent pentru dezvoltarea unui turism modern, civilizat, cu maximă grijă pentru protejarea mediului natural.

Construit în urmă cu aproximativ 50 de ani, actualul hotel Peștera nu mai reușea să facă față cererilor tot mai numeroase și mai diversificate ale celor care descopereau frumusețea extraordinară din colțul de rai dâmbovițean, fapt pentru care firma care deține Hotel Peștera a deci să investească în construirea unuia nou, de 5*****. Demers nu tocmai simplu, având în vedere și statutul zonei, dar și dificultățile presupuse de o astfel de construcții la 1600 de m altitudine!

După obținerea tuturor aprobărilor/avizelor, a fost demarată construcția propriu-zisă, însă (din nou… ”coincidență”!) investitorul devine ținta unei virulente campanii de presă, orchestrată în buna tradiție a vânătorilor de vrăjitoare declanșate când și după cum priește… ”unora”!

Și cum, verificat, cea mai sigură rețetă în materie de manipulare este aceea în care se folosesc picături de adevăr, grosier asezonate cu minciuni gogonate, ceea ce reprezintă o banală activitate specifică organizării de șantier și activitatea constructorilor în sensul larg, a devenit, în titlurile și comentariile apocaliptice ale unor ”cetățeni de bine”, o crimă la adresa naturii, un atentat la configurația muntelui (!) ș.a.m.d.

Ba, s-a spus – deși imaginile arătau altceva – că ar fi ascuns gunoi menajer sub pământul extras din site-ul construcției! De ce să ascunzi gunoi menajer în pământ, pe terenul tău, când ai tomberoanele la îndemână și un serviciu de colectare a deșeurilor care ridică tomberoanele din întreaga stațiune?!  O aberație, dar care a prins la unii. Cine sunt acești ”unii” putem afla urmărind cu atenție direcția discursului ”jurnalistic”: Valentin Calcan nu era (doar) un antreprenor acuzat că ar fi încălcat vreo normă de mediu, ci era – și s-a subliniat obsesiv acest aspect – un fost senator PSD! Că omul s-a retras de ani buni din politică și că nimeni (după știința mea) nu are nici cel mai mic reproș pentru felul în care s-a achitat de obligațiile pe care le avea față de dâmbovițeni, nu mai contează: fost senator PSD = VINOVAT!

Replica ”vinovatului”, distribuită pe Facebook, se remarcă prin decență, concretețe și moderație. Cu atât mai valabilă întrebarea: cui folosește vânătoarea de vrăjitoare căreia i-a picat pradă, în ultimă instanță, turismul montan dâmbovițean?

Și pentru că amintita campanie de presă, demnă de demascările proletare din epoca Anei Pauker, este deja cunoscută, e timpul, cred, să aflăm și cealaltă față a adevărului, citind mesajul transmis de Valentin Calcan prin intermediul Facebook:

”Dragii mei prieteni,

Mulți dintre voi m-ați sunat zilele acestea. Supărați pentru că nu reacționez. Supărați pentru că las un genunchi jos. Supărați pentru că las să se spună minciuni. Îmi pare rău, ar fi trebuit deja să-mi fi spus public opinia.

Concret, de cum am început lucrările la PRIMUL hotel de 5 stele din județul nostru, PRIMUL hotel de 5 stele în Stațiunea Peștera-Padina, am devenit țintă piept nr 1 pe media națională.

Că ascund saci cu gunoaie menajere în parcul natural. Că depozitez pământul excavat și schimb forma de relief!!! Că am vrut să ascund noaptea resturile de la terenul de tenis, resturi depozitate și acoperite cu o plasă verde ca să nu se vadă urât chiar la mine în curte. Etc, Etc, Etc.

Există totuși o limită și văd că a fost depășită.

Deci:

am depozitat TEMPORAR pământ excavat în curtea MEA. Îmi este apoi necesar ca să refac curtea noului hotel. Este un teren pe care l-am cumpărat în anul 2004, este în INTRAVILANUL Stațiunii Turistice Peștera-Padina Moroeni, este în Zona de Dezvoltare Durabilă, este destinat pensiunilor și pârtiilor de schi sau săniuș, NU este un „depozit necontrolat”

Cine a spus că este un „depozit necontrolat” , NU a dorit să accepte actele de proprietate prezentate și ca urmare am depus PLĂNGERE CONTRAVENȚIONALĂ la Judecătoria Pucioasa în data de 10.09.2021 de unde am obținut CERTIFICATUL de Grefă prin care mi-a fost înregistrat DOSARUL nr. 1956/283/2021

aștept decizia judecătorului și nu voi comenta decât după aceea

Am suficientă experiență și după 12 ani în Parlamentul României, atât ca Deputat cât și ca Senator, pot spune următoarele:

sunt foarte mândru de faptul că am avut votul de încredere al Dâmbovițenilor

sunt extrem de mândru pentru faptul că am fost votat și în 2008 și în 2012 ca Senator pe Colegiul 3 Dâmbovița, scrutin UNINOMINAL, cu peste 50% din voturi ( peste 53.000 voturi de fiecare dată)

consider că mi-am îndeplinit cu cinste și demnitate mandatul oferit de dâmbovițeni

acum 5 ani, EU am ales să nu mai candidez și să revin la activitatea mea, în firma familiei mele, înființată în 1993.

Ca urmare, consider atacurile din presă ca fiind doar ca formă un atac la persoana mea și pe fond, un atac la dezvoltarea Stațiunii Turistice Peștera-Padina, stațiune în care eu mă consider MEMBRU FONDATOR.

Îmi este clar că NU se dorește dezvoltarea Stațiunii, NU se dorește creșterea potențialului turistic din Bucegii județului Dâmbovița.

Vă spun acum: Stațiunea Peștera-Padina va fi cel puțin la fel de frumoasă precum alte stațiuni ca Sinaia, Bușteni, Azuga, Poiana Brașov, Moeciu, Bran, Zermatt, San Moritz sau Ischgl. Eu cred că va fi chiar cea mai frumoasă

De aceea, vă rog să aveți încredere în mine. Nu am tăiat și nu voi tăia nici măcar un fir de iarbă decât dacă am toate aprobările și decât dacă voi considera și eu că este necesar.

Voi continua să sprijin dezvoltarea Stațiunii Peștera-Padina și mi-ar plăcea să cred că investiția familiei mele în noul hotel va fi urmată rapid de alte investiții în hoteluri și pensiuni asfel încât să avem cât mai repede o Stațiune de TOP mondial.

Vă mulțumesc pentru sprijin,

info: am ales și o fotografie din arhivă în care (și) eu (aveam ceva mai mult păr din câte se vede ) împingeam la un utilaj ca să deszăpezim drumul de acces. Este de prin 2004, an în care parcul natural ca atare nici măcar nu exista.

PS: un share = sprijin pentru Stațiunea Peștera-Padina + unul foarte important pentru mine”

SURSA: facebook Valentin Calcan

Banner