fbpx

Platformă de știri și opinii

Cod galben futuna

Atenționare meteo! Cod galben de furtună și în Dâmbovița (28-29 august). Cantități record de precipitații

in Actualitate/Utile by
Banner

Toamna a venit deja, se pare, în toată țara. Meteorologii au emis o avertizare de tip cod galben de furtună, pentru jumătate dintre județe, în intervalul 28-29 august. Vremea se strică accentuat, începând din data de 27 august, anunță specialiștii de la ANM. În Dâmbovița sunt anunțate cantități de precipitații de adevărat record. Conform prognozei meteo, la Târgoviște sunt anunțate cantități de precipitații de 31 de litri/mp, în data de 28-29 august.

Cod Galben furtună in Dambovita

Conform ANM:

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 27 august, ora 10:00 – 29 august, ora 23:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate
Zone afectate: conform textului

        Instabilitatea atmosferică se va accentua treptat și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină. Astfel de fenomene se vor semnala vineri (27 august) îndeosebi în sud-estul, centrul și nord-estul țării, precum și în zona de munte. Sâmbătă (28 august) instabilitatea atmosferică va cuprinde cea mai mare parte a țării, exceptând regiunile sud-estice, unde fenomenele asociate vor fi mai puțin intense și se vor semnala pe arii restrânse, iar duminică (29 august) fenomenele asociate instabilității atmosferice se vor produce cu precădere în centrul, nordul și nord-estul teritoriului.

        În intervalul menționat, cantităţile de apă vor depăși, pe perioade scurte sau prin acumulare, 20…50 l/mp.

      Notă: În vestul și nord-vestul țării, în aceste zile, vremea se va menține răcoroasă, chiar rece pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de 18…20 de grade. În restul teritoriului va fi normală termic, chiar ușor mai caldă în sud-est.

Cod galben 28-29 august

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi abundente
Interval de valabilitate: 28 august, ora 15:00 – 29 august, ora 23:00
Zone afectate: conform textului și hărții

      În intervalul menționat, vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină în Oltenia, sudul Banatului, nord-vestul Munteniei, Maramureș, Transilvania, la munte și local în Moldova. Ploile vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 25…55 l/mp, îndeosebi în zonele de deal și de munte.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top