fbpx

Platformă de știri și opinii

Dâmbovița – Sub cod galben de caniculă (17 august) și furtună (18-19 august)

in Actualitate/Utile by
Banner

Județul Dâmbovița este, în continuare, unul dintre cele mai afectate de fenomenele meteo extreme. Nu mai puțin de trei avertizări meteo, de tip cod galben, au fost anunțate de meteorologi, în intervalul 17-19 august. Pentru ziua de marți, județul este sub incidența unui cod galben de caniculă. Codul galben se va păstra și pentru intervalul 18-19 august, dar de acesta dată este vorba de o avertizare de furtuni puternice.

Conform ANM:

Avertizare caniculă 17 august

COD GALBEN

Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic accentuat
Interval de valabilitate: 17 august
Zone afectate: conform textului și hărții

      Valul de căldură va persista în sudul, centrul și estul țării, disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, sudul Transilvaniei și extremitatea vestică a Dobrogei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 33 și 37 de grade.

Avertizare furtună (17-18 august)

COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 17 august, ora 10:00 – 18 august, ora 10:00
Zone afectate: conform textului și hărții

      În intervalul menționat vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze de 50…60 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.
      Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de marți (17 august) în regiunile vestice și nord-vestice, unde vor fi mai ales intensificări ale vântului, iar în seara și noaptea de marți spre miercuri (17/18 august) îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia.
      În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

Avertizare furtună (18-19 august) august

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 18 august, ora 10:00 – 19 august, ora 10:00
Zone afectate: conform textului și hărții

      În intervalul menționat, în Muntenia, Dobrogea, local în Moldova, Oltenia, Transilvania și la munte vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Notă: astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top