fbpx

Platformă de știri și opinii

Două zile de caniculă în Dâmbovița (16-17 august), Atenție, urmează furtuni violente, la munte!

in Actualitate/Utile by
Banner

Meteorologii au actualizat atenționările de vreme severă, pentru următoarele ore, astfel că, în Dâmbovița, a fost emisă o atenționare de tip cod galben de caniculă, pentru intervalul 16-17 august ( temperaturi maxime situate între 34-37 de grade Celsius). Ulterior, în mai multe zone ale țării, printre care și zona montană din Dâmbovița, sunt anunțate furtuni deosebit de puternice ( cod galben de furtună), până în dimineața zilei de miercuri, 18 august.

Conform ANM:

Avertizare meteo 16 august

COD GALBEN

Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic accentuat
Interval de valabilitate: 16 august
Zone afectate: conform textului și hărții

      Valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Local va fi caniculă, disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat
Interval de valabilitate: 16 august
Zone afectate: conform textului și hărții

      În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade, iar în sud-vestul Olteniei, izolat se vor atinge 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

Avertizare meteo (17-18 august), furtună

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 17 august, ora 10:00 – 18 august, ora 10:00
Zone afectate: conform textului și hărții

      În intervalul menționat vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 60…80 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.
      Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de marți (17 august) în regiunile vestice, centrale și nordice, iar în noaptea de marți spre miercuri (17/18 august) îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia și nord-vestul Munteniei.
      În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

      Notă: Miercuri (18 august) instabilitatea atmosferică va fi accentuată în regiunile sudice, centrale și estice, iar temperaturile vor scădea în toată țara.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele mesaje.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top