fbpx

Platformă de știri și opinii

PSD va vota împotriva Ordonanței Debranșării

in Actualitate/Politică by
Banner

Senatorii PSD vor vota împotriva Ordonanței de Urgență a Guvernului care permite furnizorilor de utilități să debranșeze consumatorii care nu achită facturile restante.

Majoritatea persoanelor aflate în această situație este alcătuită din pensionari, angajați cu salarii mici sau familii cu mulți copii. Cu toții reprezintă o categorie vulnerabilă, iar Guvernul i-ar putea sprijini în aceste momente, ci nu tăia orice șansă de a trăi în niște condiții optime, susțin social-democrații.

Comunicat de presă

Senatorii PSD vor vota împotriva Ordonanței de Urgență a Guvernului care permite furnizorilor de utilități să debranșeze consumatorii aflați în imposibilitatea de a-și achita facturile restante. Situația acestor consumatori s-a agravat exponențial în contextul liberalizării sălbatice a pieței de energie care  a condus la creșteri explozive ale tarifelor la energie electrică și gaze naturale.

Ordinea firească ar fi trebuit să fie întâi protejare pentru cei vulnerabili și apoi debranșare pentru cei care, cu rea-voință, nu-și achită facturile.

Cei mai mulți dintre consumatorii care ar putea fi debranșați sunt pensionari, angajați cu salarii mici sau familii cu mulți copii, care deja se află în zona sărăciei severe. Conform Institutului Național de Statistică, 41% dintre gospodăriile din mediul urban și 36% din mediul rural au întârzieri de mai multe luni la plata facturilor pentru utilități.

PSD a insistat în numeroase rânduri ca partidele din Coaliția de guvernare să adopte urgent o soluție de protejare a consumatorilor vulnerabili, înainte de a  permite furnizorilor de utilități să majoreze necontrolat tarifele și să recurgă la măsura extremă a debranșării.

Guvernul poate emite imediat o ordonanță de urgență în acest sens. De asemenea, dacă n-ar fi atât de absorbit de campania internă pentru șefia PNL,  președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, ar putea convoca mâine o sesiune extraordinară pentru adoptarea urgentă a Legii consumatorului vulnerabil, astfel încât amendamentul PSD respins la Senat să fie adoptat în camera decizională, iar măsurile de protecție să intre în vigoare din septembrie în acest an și nu din septembrie 2022.

Sursa: PSD Dâmbovița

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top