Platformă de știri și opinii

Coduri portocalii de caniculă și furtună, în Dâmbovița, la sfârșit de săptămână (31 iulie-1 august)

in Actualitate/Utile by
Banner

Veștile anunțate de meteorologi sunt, de la o zi la alta, mai proaste. Pentru acest sfârșit de saptâmână, specialiștii de la ANM, au anunțat coduri portocalii de caniculă (1 august) pentru aproape jumătate de țară, între județele avertizate fiind și Dâmbovița. Temperaturile maxime vor ajunge la valori de 40 de grade celsius, la umbră. Tot pentru Dâmbovița a fost anunțat și un cod portocaliu de furtună, valabil pentru ziua de 31 iulie.

Conform ANM:

Avertizare caniculă 31 iulie

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 31 iulie
Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Avertizare furtună, 31 iulie

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: vijelii puternice, grindină, averse torențiale
Interval de valabilitate: 31 iulie, ora 13:00 – 31 iulie, ora 23:00
Zone afectate: conform textului și hărții

În zona Carpaților Meridionali și de Curbură, precum și în jumătatea nordică a Munteniei și în nord-estul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 30…50 l/mp.

Avertizare caniculă 1 august

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de  accentuat
Interval de valabilitate: 1 august
Zone afectate: conform textului și hărții

  Duminică (1 august) în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei,disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

      Notă: În sudul și sud-estul țării valul de căldură va persista la intensitate ridicată și la începutul săptămânii viitoare.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top