Platformă de știri și opinii

Vești proaste de la meteorologi – Canicula continuă (și) în Dâmbovița. Cod galben de furtună în zona montană (30 iulie)

in Actualitate/Utile by
Banner

Canicula va continua, în aproape toata țara, și în urmatoarele zile, este anunțul făcut de meteorologi. Pentru județul Dâmbovița a fost emisă o avertizare de tip cod galben de caniculă, valabilă în intervalul 30 iulie-1 august. În plus, pentru zona montană înaltă (munții Bucegi), a fost emisă o atenționare de tip cod galben de furtună, valabilă pentru data de 30 iulie.

Bucegi-29 iulie 2021

În aceiași zonă, în data de 29 iulie, a fost o avertizare de tip cod roșu de furtună (la altitudini de peste 1800 de metri). Un strat gros de gheață (grindină) acoperind, în doar două ore, întregul areal montan.

Conform ANM:

Avertizare caniculă

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 30 iulie – 01 august
Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă
Zone afectate: conform textului și hărții

      În intervalul menționat, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 32 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de  accentuat
Interval de valabilitate: 30 iulie – 01 august
Zone afectate: județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și sudul județului Caraș-Severin

      Pe parcursul zilelor de vineri, sâmbătă și duminică (30, 31 iulie și 1 august), în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 37 şi 40 de grade.

      Notă: Valul de căldură va persista și în prima parte a săptămânii viitoare în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

Avertizare furtună

COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 30 iulie, ora 13:00 – 30 iulie, ora 21:00
Zone afectate: Carpații Meridionali și de Curbură

      În intervalul menționat, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, local averse ce vor avea și caracter torențial și, izolat, grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

      Notă: Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în sudul și estul teritoriului.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top