fbpx

Platformă de știri și opinii

Guvernul a adoptat OUG prin care urșii pot fi capturați sau împușcați dacă devin agresivi

in Actualitate by
Banner

Miercuri, 21 iulie 2021, premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă cu metodele de intervenţie imediată pentru specia de urs brun.

Premierul a subliniat că Ministerul Mediului trebuie să vină cu o strategie pe termen lung cu privire la controlarea populaţiei de urşi, strategie care ar putea fi implementată în cel mult un an.

Ulterior, Tánczos Barna, ministrul Mediului, a explicat într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook prin ce metode se vor putea apăra comunitățile de urșii agresivi și care vor fi persoanele care vor decide cum să se acționeze, pe cale legală, în caz de urgență.

Mai exact, decizia va fi luată la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale de către o echipă de intervenție condusă de primar sau de viceprimar.

“Veste bună! Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care reglementează măsurile de protecție împotriva urșilor.
Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului.

Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul.

Totodată, actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să își poată apăra comunitatea de pericol în condițiile legii, fără frică.”, a scris Tánczos Barna, ministrul Mediului, pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook Tánczos Barna

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top