fbpx

Platformă de știri și opinii

Dep. Ionuț Vulpescu a participat la Summitul Economic Euro-Asiatic

in Cultură/Parlament/Politică by
Banner

În perioada 7-9 iulie 2021, sub organizarea Fundației Marmara Group din Istanbul, s-a derulat cea de-a 24-a ediție a Summitului Economic Euro-Asiatic, iar ideea centrală a fost aceea că “Umanitatea merită mai mult”.

Prezent la eveniment, Ionuț Vulpescu, deputat PSD de Dâmbovița, a susținut cauza culturii, unul dintre sectoarele cele mai afectate de pandemia de coronavirus.

De asemenea, fostul ministru al Culturii a făcut apel la adresa participanților la Summit, îndemnându-i să susțină domeniul cultural în statele din care provin și să argumenteze necesitatea transformării sale într-un domeniu esențial.

Momentan, în România, cultura se regăsește la periferia actului de guvernare, susține deputatul Ionuț Vulpescu.

“Am participat zilele trecute la cea de-a 24-a ediție a Summit-ului Economic Euro-Asiatic, organizat de Fundația Marmara Group din Istanbul în jurul ideii <<Umanitatea merită mai mult>>. În prezența a foști sau actuali președinți de state, de parlamente, șefi sau membri ai guvernelor, oameni de afaceri și lideri religioși, prin temele dezbătute am căutat să găsim un sens celor pe care le trăim în ultimul an și jumătate, și soluții pentru a ieși mai puternici din această criză globală.

În intervenția pe care am avut-o, am susținut cauza culturii, unul din sectoarele care au suferit cel mai mult ca urmare a pandemiei COVID-19. Avem de învățat multe lecții din ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, iar cea mai importantă vizează necesitatea declarării culturii ca domeniu esențial. Franța, Belgia, Italia, Finlanda, Noua Zeelandă sunt doar câteva dintre multele exemple de succes, de state puternice și vizionare care au înțeles de la început rolul culturii în a construi societăți rezistente în timpul pandemiei. Ele au considerat că sprijinul financiar al instituțiilor culturale și al angajaților lor este o investiție în viitorul societăților noastre democratice, și nu o simplă distribuire a granturilor naționale și internaționale pentru activități neesențiale.

Redeschiderea instituțiilor culturale presupune, totodată, un efort concertat. Am făcut un apel la adresa tuturor participanților la Summit, să promoveze în statele lor în cauza culturii și să argumenteze necesitatea transformării sale într-un domeniu esențial.

Redeschiderea instituțiilor de cultură va fi un proces de durată care ar putea genera costuri mai mari decât cele anticipate. Potrivit operatorilor culturali, ne-am întors la nivelul cultural la care eram în 2010, iar sprijinul autorităților se lasă așteptat. La Palatul Victoria vedem că altele sunt preocupările, iar cultura se găsește la periferia actului de guvernare.”, a scris Ionuț Vulpescu, deputat PSD de Dâmbovița, pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook Ionuț Vulpescu

Banner

Ultimele stiri din Cultură

Go to Top