fbpx

Platformă de știri și opinii

OUG ce permite împușcarea și eutansierea urșilor, în România, la un pas de aprobare

in Actualitate/Administrație/Social by
Banner

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, prezintă joi, 08 iulie 2021, în Ședința de Guvern, în primă lectură, proiectul de ordonanță de urgență  privind aprobarea metodelor de intervenție pentru specia urs brun.

Actul normativ reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea  atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos)  asupra cetățenilor și bunurilor acestora în intravilanul localităților prin capturare/relocare sau extragerea prin impuscare sau eutanasiere. 

Scopul principal al actului normativ este ocrotirea unor valori esențiale: viața și integritatea corporală a persoanei, sănătatea și securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică și privată a persoanelor juridice și fizice.  

Tranchilizare urs, Bucegi (octombrie 2020)

În actul normativ, ce urmează a fi aprobat este specificat faptul că vor fi constituite echipe de intervenție în toate localitatile unde este semnalată prezența ursului în intravilanul localitatilor. Se prevede ca animalele considerate periculoase, ce nu pot fi îndepărtate vor putea fi ucise chiar pe loc. În cadrul echipelor de intervenție se vor coopta și membrii ai Gărzii forestiere, recent înființată (jandarmi si pădurari) ce vor putea deține arme de vânătoare. Astfel se vor elimina restricțiile în vigoare în momentul de fată, în ceea ce priveste vânatoarea sau uciderea de exemplare de urs brun, în România.

Echipa de intervenție prevăzută la art. 1 alin. (3) lit. a) este formată din:
a) primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, desemnat în comitetul local de situații de urgență conform art. 12 alin. (2) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.
21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență;
b) personal al unităţilor şi/sau subunităţilor specializate de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu în zona unde a fost semnalată prezența exemplarului de urs;
c) personalul tehnic de specialitate angajat al Gestionarului, care a încheiat contract de permanență cu unitatea administrativ-teritorială pentru asigurarea serviciilor de specialitate prevăzute de prezenta Ordonanță de urgență;
d) medicul veterinar împuternicit.

Urs la Adânca (jud. Dâmbovița)- mai 2021

Se mai precizează în documentul amintit. Urșii, aflați în căutare de hrană, au creat numeroase probleme și în județul Dâmbovița, în ultimele luni, iar animalele au devenit o prezență constantă în interiorul localităților, punând în pericol evident chiar viața locuitorilor.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top