fbpx

Platformă de știri și opinii

RECURS LA PREZENT. Şcoala vieţii, care are toţi băieţii

RECURS LA PREZENT| Visul cumpărat

in Opinii by
Banner

„În seara din ajunul Anului Nou, un țăran bătrân a avut un vis aparte. În acel vis se făcea că bătrânul se afla pe o corabie plină ochi cu toate comorile imaginabile și că toate erau ale lui și ale nevestei lui.

Cu atâtea comori, cei doi nu mai trebuiau să trudească zi de zi pe ogor, ci puteau trăi în tihnă uitând de toate grijile de până atunci. A doua zi, bătrânul i-a povestit încântat soției lui despre acel vis, așteptându-se la niște vorbe pe măsură. Când colo, bătrâna l-a repezit spunându-i:

  • Ce prostie de vis mai este și ăsta?

Bătrânul s-a supărat și, între cei doi, s-a iscat o ceartă cât toate zilele. Auzindu-le țipetele, un vecin a venit degrabă să afle despre ce este vorba. Cum a auzit de vis, vecinul i-a spus bătrânului:

  • E păcat ca acest vis să fie motiv de gâlceavă în casa voastră. Dacă nu ai nimic împotrivă, vinde-mi-l mie!

Apoi a scos niște bani, nu cine știe ce, și i-a oferit bătrânului. Acesta a fost de acord să-și vândă visul, mulțumit că primise ceva parale.

Vecinul a plecat fericit acasă. Chiar în seara aceea, pe malul râului din apropiere a acostat o corabie, din care a coborât un grup de oameni misterioși. Au bătut la poarta vecinului și au cerut de-ale gurii. Vecinul a fost o gazdă fără cusur, oferindu-le drumeților felurite bunătăți și sake de cea mai bună calitate. În timpul cinei, vecinul a încercat să afle câte ceva despre oaspeții săi, dar aceștia nu vorbeau mai nimic, ci doar mâncau liniștiți.

După o vreme, au dispărut fără urmă, de parcă nici n-ar fi fost. Tulburat, omul a început să-i caute, până când a ajuns la malul râului. Și iată că acolo era doar o corabie plină ochi de comori, și nici țipenie de om.”

Povestea duce cu ea înțelepciunea unor întregi generații și se cuvine ca astăzi, când o nouă generație își desfășoară aripile spre avânturile vieții, noi, cei trecuți prin zborul primelor dimineți, să-i povățuim și să-i îndemnăm pe toți tinerii, cu și fără bacalaureat, să nu renunțe la visurile lor, să nu renunțe la idealurile lor, pentru că visul lor este numai al lor.

În această lume mercantilă, oriunde, oricând cineva se va oferi să le cumpere visurile, iar odată vândute ele nu pot fi răscumpărate niciodată.

Mă adresez vouă, generației de absolvenți de liceu, tuturor deopotrivă și fiecăruia în parte, incluzând-o aici și pe fiica mea cea mare: urmați-vă visul, nu-l abandonați, nu-l vindeți, iar atunci viața voastră va fi un drum cu țintă, altfel călătoria fără țintă înseamnă rătăcire!

Drum bun, cu țintă, dragi copii și țineți-vă visurile aproape!

Banner

Ultimele stiri din Opinii

Go to Top