fbpx

Platformă de știri și opinii

Proiect inițiat de dep. Ionuț Vulpescu, devenit lege. Este vorba despre reevaluarea bunurilor din muzee

in Actualitate/Cultură/Politică by
Banner

Vești bune din partea deputatului Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii. Social-democratul dâmbovițean a depus un proiect de lege pentru a veni în sprijinul instituțiilor muzeale, proiect care a devenit lege.

Deputatul Ionuț Vulpescu a semnalat de-a lungul timpului că este un non-sens ca bunurile culturale mobile din patrimoniul instituțiilor muzeale să poată fi evaluate inițial de experți autorizați de Ministerul Culturii, iar apoi reevaluarea lor, o cerință obligatorie, să poată fi făcută doar de evaluatori autorizați în condițiile legii. Acest demers era unul foarte costisitor și îngreuna mult activitatea instituțiilor, mai cu seamă acum, când contextul pandemic a afectat încasările tuturor muzeelor.

“Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

Până să inițiez această lege, deși bunurile culturale mobile din patrimoniul instituțiilor muzeale erau evaluate inițial de experți autorizați de Ministerul Culturii, persoane care au studii avansate în domenii precum istoria sau arta, iar clasarea în patrimoniul național era efectuată în baza unei astfel de evaluări, reevaluarea lor (cerință obligatorie) putea fi făcută doar de evaluatori autorizați în condițiile legii. Astfel, cine evalua inițial bunul, nu-l mai putea reevalua! Un non-sens! Ca să nu mai vorbim de costurile pe care le presupune această reevaluare atunci când trebuie contractate asemenea servicii.

Odată cu Legea nr.116/2021, și experții autorizați de Ministerul Culturii, nu doar evaluatorii autorizați în condițiile legii, pot reevalua bunurile culturale mobile care constituie patrimoniul cultural național. Măsura va duce la economii importante în bugetele muzeelor, într-o perioadă în care sectorul cultural se zbate pentru supraviețuire.”, a scris Ionuț Vulpescu, deputat PSD de Dâmbovița, pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook Ionuț Vulpescu

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top