Platformă de știri și opinii

Dep. Ionuț Vulpescu: „Domnul Cîțu și compania vor să ne ofere lucruri fantastice”

in Actualitate/Politică by
Banner

Ionuț Vulpescu, deputat PSD de Dâmbovița, într-o postare pe pagina sa de Facebook, a comentat situația Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după ce, la Bruxelles, s-a constatat pentru a treia oară că acesta nu îndeplinește încă toate criteriile pentru a putea fi implementat.

„Ministrul Investițiilor, Cristian Ghinea, ne mustră înțepat și superior pe noi, cei din PSD, pentru că am afirmat că Bruxelles ar fi respins PNRR. Tehnic, n-o fi așa. Dar ce să înțeleagă românul când vede că și la a treia încercare PNRR este trimis autorilor de la București, cu un generos volum de pagini de critici? Că e o victorie a geniului administrativ al guvernării, un model de viziune și de coerență în proiecte și programe?

Nu e nimeni absurd. Procesul de evaluare este, inevitabil, unul iterativ. Dar să prezinți obiecțiile Bruxellesului ca pe o victorie personală, și să îi etichetezi cu tupeu pe cei care obiectează drept „dușmani ai poporului”, după ce tu, membru al Guvernului, recunoști cu nonșalanță că NU ai citit în întregime documentul pe care l-ai trimis Comisiei Europene, asta e deja mult prea mult. Tupeul nu ține loc de competență.

Esența problemei cu PNRR, dincolo de lipsa de viziune, este următoarea: PNRR privește România, pe toți cetățenii ei. Așa cum a fost întocmit și trimis la Bruxelles, el este o afacere de partid, pentru clienți politici, nu una care ține de binele public. Actuala guvernare putea proceda transparent, în logica, se pare uitată, a consensului. PSD nu poate fi de acord cu prevederile PNRR. Sunt și alții, din politică, din economie, sindicate, societate civilă, care se opun unora sau altora dintre prevederi. Normal ar fi fost să avem o dezbatere transparentă, iar documentul final să fie adoptat de toată lumea, nu doar de câțiva „inițiați”, interesați doar de niște bani din alocările de la Bruxelles. Ce facem, dacă Guvernul actual cade, și se formează o nouă majoritate, care nu are cum să-și însușească fanteziile Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene? Blocăm programul?

Guvernarea presupune asumarea responsabilității. Or Ministerul Investițiilor pare tot mai departe de această obligație. Guvernul, place sau nu, este al României, guvernează pentru toți cetățenii, nu doar pentru ONG-urile și firmele de consultanță prietene figurilor din coaliția de dreapta. Întoarcerea la popor e obligatorie. Domnul Cîțu și compania vor să ne ofere lucruri fantastice. Dacă nu cumva ieșitul la pensie, cu picioarele înainte, cum ne promite aceeași coaliție de guvernare, este acel lucru fantastic pe care îl așteptăm. Cât durează maturizarea miniștrilor care vin din <<societatea civilă>>?”, a scris social-democratul Ionuț Vulpescu pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook Ionuț Vulpescu

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top