Universitatea “Valahia” a decernat titlul de Doctor Honoris Causa Președintelui Academiei Române

in Actualitate/Cultură/Educație by
Banner

La ceas aniversar, la împlinirea a 29 de ani de existență, Universitatea “Valahia” din Târgoviște a decernat miercuri, 2 iunie 2021, titlul de Doctor Honoris Causa academicianului profesor universitar doctor Ioan-Aurel Pop.

Ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa a avut loc la Centrul Internațional de Conferințe al Universității “Valahia” din Târgoviște, cu participarea Înalpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon.

Evenimentul a început cu intonarea  cântecului academic “Gaudeamus igitur” de către Corala “Appassionato”, dirijată de prof. univ. dr. Florin Badea.

Ședința solemnă a fost deschisă de prof. univ. dr. Constantin Pehoiu, președintele Senatului Universității “Valahia”, care a transmis hotărârea Senatului de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Ioan-Aurel Pop: “Înaltpreasfinția Voastră, domnule președinte al Academiei Române, onorată comisie, stimați membrii ai Senatului Universității <<Valahia>> din Târgoviște și ai Consiliului de Administrație, doamnă rector, stimați reprezentanți ai Administrației Publice Locale, dragi invitați, vă urez tuturor un călduros bine ați venit la ședința festivă a Senatului Universității <<Valahia>> din Târgoviște. Marcăm astăzi un moment de referință pentru Universitate, cu prilejul aniversării celor 29 de ani de la înființarea acesteia. Senatul Universității <<Valahia>> din Târgoviște își exprimă satisfacția de a acorda titlul de Doctor Honoris Causa domnului academician profesor universitar doctor Ioan-Aurel Pop, președinte al Academiei Române. Decizia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa a fost luată în unanimitate de voturi!”De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte, prof. univ. dr. Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, a susținut un edificator Laudatio: “(…) Prin intermediul domnului academician, cred cu tărie că istoria devine una dintre cele mai frumoase povești ale vieții, certitudinea existenței noastre și fundament pentru dăinuirea prin veacuri, ca omagiu adus înaintașilor noștri și ca datorie pentru cei ce vin după noi. Credință, neam și țară, ortodoxie și Europa sunt numai câteva din ideile forte ale discursului domniei sale care readuc în contemporaneitate nevoia de a ne aprecia mai bine valorile și de a le promova cu acea mândrie care nu se opune alterității, ci o evidențiază întotdeauna. Este o mare onoare pentru noi toți ca astăzi să primți, stimate domnule academician, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității “Valahia” din Târgoviște, de accea, vă rog să acceptați odată cu acest titlu și binecuvântările și prețuirea noastră. VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!”

Prelegeri, in honorem, au susținut: prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie “George Barițiu” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Opriș și conf. univ. dr. Laura Monica Gorghiu, rectorul Universității “Valahia” din Târgoviște.

“Prin decernarea celei mai importante distincții a Universității <<Valahia>> din Târgoviște domnului profesor universitar doctor Ioan-Aurel Pop, președinte al Academiei Române, instituția de învățămănt superior a vechii reședințe a Țării Românești are onoarea de a recunoaște meritele celei mai distinse personalități academice românești contemporane. Prin activitatea sa științifică exemplară, domnul academician Ioan-Aurel Pop cred că reprezintă modelul cărturarului autentic, format nu întâmplător în atmosfera de efervescență culturală a Transilvaniei și îndeosebi a două mari centre ardelene, Brașov și Cluj Napoca, unde a parcurs în mod strălucit studiile liceale, universitare, doctorale și a cunoscut afirmarea care i-a adus pe de-o parte recunoașterea comunității universitare clujene, prin alegerea în poziția de rector al Almei Mater a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, pe care a deținut-o până de curând, dar și al celei naționale, prin alegerea în fotoliu de președinte al Academiei Române, cel mai înalt for național științific. (…) Pentru toate aceste contribuții remarcabile la cunoașterea trecutului nostru național, pentru modelul intelectual și uman pe care îl propuneți, pentru solidaritatea și susținerea pe care le arătați tuturor provinciilor românești, inclusiv Florenței Valahe a marilor voievozi ai Țării Românești, suntem onorați să vă oferim laurii recunoștinței și prețuirii depline a Universității <<Valahia>> din Târgoviște, exprimându-ne, totodată, recunoștința pentru a fi acceptat această distincție. Bun venit, domnule academician, în rândurile Almei Mater a Universității <<Valahia>> din Târgoviște. La mulți ani și Universității <<Valahia>> din Târgoviște și cred că realmente astăzi este un eveniment memorabil!”, a transmis conf. univ. dr. Laura Monica Gorghiu, rectorul Universității “Valahia” din Târgoviște. 

La final, Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a susținut un impecabil discurs Despre geneza și istoria Țării Românești: (…) “Vreau să vă spun că puterea politică medievală structurată la sud de Carpați a pornit din mai multe nuclee, dintre care două au rămas redutabile. Unul este nucleul din dreapta Oltului și altul este cel di  stânga Oltului. În Țara Severinului, noțiune cu sens strict teritorial și mai exact într-o parte a ei numită țara lui Litovoi, există consemnată o adevărată dinastie. Aceeași dinastie, cu alte nume, e consemnată în nucleul muntenesc. Cum s-a ridicat dinastia muntenească deasupra celei oltene? Îmi e greu să vă spun acum pentru că nu am timp destul, dar vreau să vă spun că în tot Evul Mediu Oltenia a păstrat o mândrie specială de Țară Românească. Banul Craiovei era domnul cel mic, și când la București era Zaveră, oltenii continuau Zavera și puneau mâna pe putere la București. E ca un raport între Burgundia cu Regatul Franței. Întotdeauna Burgundia a păstrat o tentă de independență pe care Oltenia nu a pierdut-o niciodată, până la orgoliile de astăzi și la bancurile cu olteni, pentru că Țara Românească a fost din Muntenia mai puternică să își asume, inclusiv prin nume, misiunea de reconstituire a unității poporului pe care îl reprezenta. Toate marile inițiative de unire, cu toată mândria mea de ardelean, și cu toate orgoliile oltenești, toate inițiativele moderne de unire, și pentru mine modern înseamnă de la 1600 încoace, au pornit din Țara Românească propriu-zisă (…).”

Universitatea “Valahia” din Târgoviște este cea de-a treisprezecea instituție universitară care acordă titlul de Doctor Honoris Causa academicianului român Ioan -Aurel Pop.

Banner