Pedeliștii redivivus. Curioasa alianță între Iohannis și foștii băsiști pentru debarcarea lui Orban

in Analize by
Banner

Salut acest anunț care dă drumul la o competiție în PNL, care sunt convins că va face bine PNL.  Salut, Florin, intrarea în cursă. Am discutat cu domnul prim ministru Florin Cîțu și, în mod evident, va exista între noi un gentleman’s agreement, care sper că va fi respectat de toți membrii PNL, care să ducă la competiție onestă, fair play, pozitivă, în care să arătam bogăția de resurse a PNL”, spunea, printre dinți, președintele liberalilor, Ludovic Orban, după lansarea candidaturii premierului Florin Cîțu la președinția PNL

Pe 30 mai, Florin Cîțu își anunța, susținut de mai mulți lideri ai partidului, intrarea în lupta pentru șefia PNL, programată pe 25 septembrie. Nu este ceva neobișnuit în viața acestui partid. Aproape de fiecare dată au au fost mai multi candidați pentru funcția supremă. Interesant este însă contextul. Este clar că un partid mare ca PNL, cuprins mai mereu de frământări și lupte interne, nu poate fi condus într-un sistem dual: pe de o parte actualul președinte Ludovic Orban-cu autoritatea șefiei Camerei Deputaților și de cealaltă parte Florin Cîțu-premier, cu o influență politică substanțială, Guvernul fiind cel care împarte efectiv bucatele. Este evident că pisica trebuie ruptă.

Aici intervine surpriza. Lista primară cu 40 de susținători ai lui Cîțu are aproape jumătate din nume ale unor foști pedeliști, în frunte cu președintele fostului partid, actualul primar al Clujului, Emil Boc. Mai apar nume foarte cunoscute din rândul foștilor băsiști, cum ar fi Gheorghe Flutur, Lucian Bode, Florin Roman, Robert Sighiartău, Daniel Buda, Dan Vîlceanu și… Raluca Turcan, președinta filialei Sibiu. Tot de la Sibiu vine și fosta pedelistă Daniela Câmpean, președintele Consiliului Județean. Adică din fieful lui Klaus Iohannis. De altfel, Ardealul este foarte bine reprezentat printre susținătorii lui Cîțu. Cum ar fi Ionel Bogdan, președintele CJ și al filialei Maramureș, finul lui Dan Mihalache, fost consilier prezidențial. De fostul președinte al României se leagă și numele ex-ministrului educației, Monica Anisie, fost consiler pe probleme de educație la Cotroceni.

Lista mai cuprinde și susținători sau apropiați ai lui Iohannis, însă fără un trecut pedelist, cum ar fi ministrul apărarii Nicolae Ciucă sau europarlamentarul Rareș Bogdan.

De cealaltă parte, Ludovic Orban se bucură, deocamdată, de sprijinul majorității președinților de filiale și de așa-zișii vechi liberali. Cum este cazul Dâmboviței. Vom vedea dacă noul curent pedelisto-iohannist care îl sprijină pe Cîțu va avea câștig de cauză. Ar semăna cu o restaurație, o reașezare a partidului, cu o altă structură față de cea rezultată în urma fuziunii PNL-PDL din 2014.

Foto: mediafax

Marius Badea este lector univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea “Valahia” din Târgoviște

Banner