fbpx

Platformă de știri și opinii

Dep. Daniel Blaga dorește să inițieze o modificare a legii 102/2014. Plasticul și sârma, deșeuri problematice în cimitire

in Actualitate/Politică by
Banner

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Daniel Blaga, deputat USR PLUS de Dâmbovița, atrage atenția asupra legii 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare.

Modificarea pe care deputatul Daniel Blaga o dorește constă în descurajarea practicii aducerii de ofrande din plastic sau sârmă la morminte, acestea fiind deșeuri care complică activitatea personalului cimitirelor.

Astfel, dacă legea s-ar modifica, oamenii ar avea voie să ducă la morminte numai flori și coroane naturale, legate cu sfoară sau panglici, nu cu sârmă.

“Plecarea, de multe ori abruptă, a celor dragi de lângă noi însumează clipe extrem de grele și ascund, așa cum e firesc, foarte multă emoție și durere. Și chiar dacă nu ne-am dori poate să o facem vreodată, tot ce ne rămâne este să ne luăm rămas bun într-un mod solemn, plin de respect. Această ceremonie, menită să celebreze viața celor pe care i-am pierdut, ar fi însă imposibilă fără aportul de necontestat al sfințiților părinți și al personalului cimitirelor și serviciilor funerare. Ei sunt cei care ne alină din durere în astfel de momente cumplit de grele.

Chiar dacă nu ne gândim la astfel de lucruri în astfel de clipe, anumite obiceiuri prezente la luarea de rămas bun complică foarte mult activitatea cimitirelor și personalului lor, având de asemenea un impact negativ asupra mediului. Mă refer aici la depunerea de coroane fie din plastic, fie din flori naturale, însă legate cu sârmă. Multe dintre acestea genereaza deseuri pentru a caror colectare și reciclare implică costuri foarte mari , depozitarea lor constituind factori de poluare. Rămase în urmă, plasticele și sârmele trebuie strânse separat și ajung de multe ori să fie refuzate înspre colectare, creând o problemă reală pentru administratorii locurilor de odihnă veșnică.

Știu că este perfect uman să nu ne gândim la aceste lucruri. Mărturisesc de altfel că tocmai o conversație avută recent cu un părinte m-a făcut să realizez pentru prima oară gravitatea acestei situații. Știu de asemenea că e cât se poate de natural să ne dorim să prezentăm un ultim omagiu așa cum se cuvine. Cred însă că alternativa naturală e ușor de implementat, referindu-mă aici la buchetele sau coroanele de flori naturale, legate cu o sfoară sau panglică.

Mi-aș dori astfel să inițiez o modificare a legii 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, care să descurajeze practica aducerii de ofrande din plastic sau sârmă, oferind astfel un suport celor care se confruntă acum cu această problemă și contribuind la cimitire mai bine ecologizate.

Înțeleg că acesta ar putea reprezenta un subiect sensibil însă vă asigur de faptul că acest proiect s-a născut cu cele mai bune intenții, în urma unor discuții cu oameni care se confruntă acum cu această problemă și care merită din plin să beneficieze de suportul nostru.”, a scris deputatul Daniel Blaga pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook Daniel Blaga 

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top