fbpx

Platformă de știri și opinii

Alertă maximă în Dâmbovița, după ce urșii au “invadat” localitățile din nordul județului. La Pucheni se intenționează eliminarea unui animal, considerat periculos

in Actualitate/Administrație by
Banner

Este din ce în ce mai multă tensiune în localitățile din nordul județului Dâmbovița, după ce, în ultimele săptămâni, mai multi urși au fost văzuți în comunitate. Animalel par înfometate și au dat năvală în locuințele cetațenilor din nordul județului Dâmbovița, în căutare de hrană.

Urs la Adânca

Comitetul județean pentru situații de Urgență Dâmbovița (CJSU DB) a emis astăzi, 28 mai 2021, o serie de hotarâri ce vizează localitatile Gura Ocniței, Moțăieni și Pucheni.

HOTĂRÂRE nr. 127/28.05.2021 a CJSU Dâmbovița:
Art.1. Se constată încadrarea situației privind apariția speciei ursului brun pe raza UAT Gura Ocniței și Moțăieni la un nivel de risc MEDIU și pe raza UAT Pucheni la un nivel de risc MARE, potrivit evaluării efectuate în baza procedurii aprobate prin HCJSU nr. 05/2017.
Art.2. (1) La nivelul UAT Pucheni se continuă aplicarea măsurilor stabilite prin HCJSU nr. 121/11.05.2021.
(2) În vederea întocmirii și înaintării documentației, pe baza informațiilor
transmise de către toți factorii implicați în intervenție, către Direcția Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, instituțiile cu responsabilități stabilite prin HCJSU nr. 05/2017 vor transmite CJSU Dâmbovița un punct de vedere/informare, până la data de 03.06.2021, pentru obținerea acordului de recoltare a ursului identificat pe raza UAT Pucheni.
Art.3. Se aprobă următoarele măsuri la nivelul UAT Gura Ocniței și Moțăieni:

 • de monitorizare a situației de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență și de informare de îndată a instituțiilor cu atribuții în gestionarea acesteia;
 • de prevenire, prin folosirea semnalelor acustice și luminoase pentru
  îndepărtarea ursului din zonele locuite sau utilizate de către populație;
 • de patrulare de către efectivele de jandarmi și poliție în zona unde a fost
  semnalată prezența ursului și există pericolul unei posibile agresiuni;
 • de informare a cetățenilor cu privire la existența unui potențial pericol
  determinat de prezența ursului, modul acestora de comportare, restricțiile și obligația de respectare a recomandărilor reprezentanților instituțiilor cu atribuții în gestionarea evenimentelor (IJJ Dâmbovița, IPJ Dâmbovița, Primăria Comunei Gura Ocniței și Primăria Comunei Moțăieni).

  Art.4. Prin grija Secretariatului Tehnic Permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, prezenta hotărâre se publică pe site-ul Instituţiei Prefectului – Judeţul Dâmboviţa (Secţiunea: Activităţi_Situaţii de Urgenţă) şi se transmite Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, precum şi primarilor, în calitate de preşedinți ai Comitetetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă din unitățile administrativ teritoriale Pucheni. Gura Ocniței și Moțăieni.
Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top