Ionuț Vulpescu: ”…istoria de la domni la liberali e, într-adevăr, un proces de deconstrucție”

in Actualitate/Cultură/Politică by
Banner

Ionuț Vulpescu, deputat PSD, fost ministru al culturii, critică, printr-un mesaj distribuit pe Facebook, nepăsarea cu care guvernanții tratează evenimentele istorice definitorii pentru poporul român.

Istoria are dialectica ei: la 27 mai, 1600, are loc Prima Unire a Țărilor Române, sub domnia lui Mihai Viteazul. Două secole mai târziu, ziua de 27 mai 1821 aducea moartea lui Tudor Vladimirescu și finalul Revoluției, prin care s-a pregătit independența față de Imperiul Otoman și abolirea definitivă a domniilor fanariote. Ce dă ziua de 21 mai 2021, la 200 de ani de la Revoluția lui Vladimirescu? Tăcere. Ignoranță. Când l-am audiat pe ministrul culturii, l-am întrebat ce planuri are pentru aniversarea celor 140 de ani de la nașterea lui George Enescu. Am primit un răspuns hiperambițios: “trebuie să vedem, e un an aglomerat, sunt și 200 de ani de la Revoluția lui Vladimirescu”.

De dinainte de coaliția de dreapta se pregătește ministrul de resort de acest ceas aniversar și iată că am ajuns și în ziua fatidică. Aproape că a trecut. Neobservată, în acest an cu o agendă culturală foarte densă, după cum putem observa. Există o singură morală în acest tablou de o amară luciditate: în țara aceasta, cei care au construit un proiect de țară sunt uitați. Le păstrăm binefacerile, trăim de pe urma lor, dar îi lăsăm în indexul de nume ale manualului de istorie, fără mari eforturi memoriale.

Toți cei care au construit această țară în mod destinal, au sfârșit tragic. Însă drama absolută vine din încremenirea sferei publice față de exercițiul memoriei. Rămâne de văzut dacă Enescu va avea soarta lui Vladimirescu, în termenii omagiului cultural. O stare de excepție dă un licăr de speranță: manifestările dedicate celor 200 de ani de la Revoluția lui Vladimirescu, organizate în Dâmbovița, de către Consiliul Județean în parteneriat cu Primăria Târgoviște, Arhiepiscopia Târgoviștei, Complexul Național Muzeal “Curtea Domnească”, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Asociația Culturală Tomis, Asociația Frontiera Gălățeană. Guvernul a dat, la schimb, în “Anul Tudor Vladimirescu”, o “aglomerație” de… tăcere, pe care o prefigura apăsător chiar de la audieri. O guvernare coerentă, pentru un sector tot mai abandonat.

Fenomenul formei fără fond s-a întors. Anul Vladimirescu, anul lipsit de orice omagiu oficial. Pentru că istoria de la domni la liberali e, într-adevăr, un proces de deconstrucție

Sursa: Facebook Ionuț Vulpescu

Banner