fbpx

Platformă de știri și opinii

Atenționare meteo! “Cod roșu” de posibile avalanșe, în Bucegi (29 aprilie-1 mai)

in Actualitate/Utile by
Banner

Salvamontiștii și meteorologii avertizează că, în aceste zile (29 aprilie-1 mai), este pericol iminent de avalanșă, în munții Bucegi ( cod roșu, gradul 4, la peste 1800 de metri). Atenționarea vizează și județul Dâmbovița.

Conform ANM:

În munții Bucegi la peste 1800 metri, stratul de zăpadă este umezit puternic în partea sa superioară, inclusiv în apropierea crestelor și are dimensiuni importante. În partea superioară se întâlnește un strat puțin stabilizat și umed, intercalat cu câteva cruste de gheață și depus peste straturile vechi ce au o rezistență scăzută spre sol, unde se întâlnesc cristale tip cupă, mai ales pe versanții nordici. Vremea caldă și ploile vor favoriza în continuare umezirea și topirea stratului. Pe pantele mai înclinate, stratul instabil și umed de zăpadă din partea superioară a stratului de zăpadă poate aluneca sponta peste cel vechi, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari dacă sunt angrenate straturile subiacente, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici.


La altitudini mai mici de 1800 de metri, temperaturile crescute şi ploile vor conduce la topirea accelerată a stratului. Spontan se pot declanșa avalanșe de mici dimensiuni și izolat medii unde sunt prezente acumulări mai vechi de zăpadă, în zona 1600-1800 m, riscul fiind crescut la orice supraîncărcări. Avalanșe declanșate la peste 1800 m pot coborî și la altitudini joase, pe anumite văi.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top