A fost inaugurată fabrica IVECO Defence Vehicles, la Petrești

in Actualitate by
Banner

În comuna dâmbovițeană Petrești, în vecinătatea Primăriei, a fost inaugurată fabrica IVECO Defence Vehicles. Evenimentul a avut loc vineri, 9 aprilie 2021, iar imagini și informații de la fața locului au fost transmise de televiziuni, posturi de radio și publicații din întreaga țară.

Fabrica de la Petrești, având în vedere mărimea și capacitatea de producție, este a doua din Europa, prima fiind cea din Piacenza, Italia. Potrivit reprezentantului IVECO Defence Vehicles, la Petrești vor fi produse 2 camioane militare IVECO într-o zi. În primă fază vor lucra aici 200 de persoane, însă pe măsură ce numărul angajaților va crește, va putea crește și capacitatea de producție. Însumat, pentru ca un camion militar să fie gata, este nevoie de 200 de ore de muncă/om.

La deschiderea de vineri au fost prezenți: Ludovic Orban – președintele Camerei Deputaților, Anca Dragu – președintele Senatului României, E. S. Domnul Marco Giungi – ambasadorul Italiei în România, împreună cu reprezentanți ai Ambasadei Italiei în România, Înaltpreasfinția Sa Nifon – Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, Pr. Ionuț Ghibanu – vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Antonel Jîjîie – vicepreședinte al Consiliului Județean Dâmbovița, Cristian Avanu – administratorul public al județului, Teodor Bâte – arhitectul-șef al județului, Aurelian Popa – prefectul județului Dâmbovița, Virgil Guran – senator PNL de Dâmbovița, Gabriel Plăiașu – deputat PNL de Dâmbovița, Dragoș Popescu – senator USR PLUS de Dâmbovița, Daniel Blaga – deputat USR PLUS de Dâmbovița, Lucian-Daniel Andrei – primarul comunei Petrești, dar și oameni politici și reprezentanți ai mai multor instituții din județ.

„Evenimentul de astăzi este prilejuit de inaugurarea a unei noi capacități de producție a camioanelor tactice destinate armatei române. În cadrul acesteia se realizează deja cabinele blindate și neblindate a aferente acestor vehicule, integrarea acestora, cu toate dotările in conformitate cu specificațiile tehnice ale contractului și se vor realiza de asemenea toate operațiile aferente. În viitorul apropiat se vir realiza și capacitățile de testare dinamică a obiectivelor produse aici, Această inițiativă reprezintă  o confirmarea a angajamentului companiei noastre cu privire la realizarea unor capacități naționale de producție aferente vehiculelor care fac obiectul contractului deja în derulare cu Ministerul Apărării Naționale. Totodată IVECO a creat condițiile pentru a asigura o foarte bună conlucrare între Ministerul Apărării Naționale, la nivelul industriei de apărare românești, atât cu privire la realizarea în țară a unor produse care răspund pe deplin necesităților și cerințelor armatei române, dezvoltarea unor noi piețe și oportunități, cât și a permite o mai bună și eficientă participare în cadrul programelor europene de apărare. Pentru realizarea acestui program am reușit să găsim în România societăți cu un grad ridicat de competență în domeniul industrial și militar., de la producția de suprastructuri și sisteme integrate până la servicii complexe de mentenanță, întreținere și reparații. Investiția de la Petrești a fost realizată într-un timp foarte scurt, în doar 6 luni și afirm cu mândrie că astfel am reușit să introducem pe lista țărilor cu situl de producere IVECO și România, fiind a 4-a țară, după Italia, Germania și Brazilia în care IVECO are capacitate de producție de vehicule militare la nivel global. Pe o suprafață de 9000 de metri pătrați, această fabrică, cu o capacitate de producție de 440 de vehicule pe an este compusă din 5 linii de producție cu 25 de zone de lucru, din care o linie completă de tinichigerie și vopsitorie, precum și spații destinate activităților logistice de testare, control al greutății. Suntem convinși că această investiție este începutul unui solid parteneriat strategic cu MAPN în cadrul industriei de apărare în ansamblul ei. Doresc să aduc mulțumiri tuturor instituțiilor care au contribuit la obținerea avizelor și autorizațiilor necesare, permițându-ne astfel să putem finaliza în doar 6 luni această investiție”, a transmis Bogdan Iuliade, directorul de export pentru Europa de Est și CIS al companiei IVECO Defence Vehicles.

„Această investiție este rezultatul unui contract între Armata Română și IVECO, un contract prin care Armata achiziționează un număr foarte important de vehicule de la IVECO și prin intermediul off-set-ului practic IVECO trebuie să producă o parte din camioanele achiziționate, într-un procent semnificativ, aici, în România. O parte se realizează aici, în Dâmbovița, la Petrești, o parte se realizează la Mediaș, o parte la București. În perspectivă, ne dorim ca IVECO să dezvolte afacerile în România, practic ei au luat decizia să deschidă un centru regional și suntem convinși că vor continua investițiile și ceea ce ne interesează pe noi este ca o parte cât mai mare din ceea ce se produce să se producă în România, să genereze dezvoltare, locuri de muncă, venituri pentru bugetul local și pentru bugetul național”, a declarat Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților.

„Am urmărit cu admirație și interes zi de zi finalizarea acestei construcții și îmi imaginam momentul când primele camioane vor ieși pe poarta acestei fabrici. Iată că acest moment îl trăim astăzi împreună… Îi felicit pe investitori pentru că au reușit într-un timp foarte scurt să realizeze o investiție de asemenea anvergură. Fabrica IVECO de la Petrești deja se constituie într-un pol de dezvoltare, în viitor creând noi locuri de muncă, în continuare bunăstare socială și economică”, a declarat Lucian-Daniel Andrei, primarul comunei Petrești.

„Obiectivul IVECO reprezintă, în primul rând, o recunoaștere a potențialului economic pe care județul Dâmbovița îl are, din toate punctele vedere, fie că vorbim de personal specializat, fie că vorbim de infrastructura necesară dezvoltării unei afaceri, indiferent de specificul acesteia.

La fel de îmbucurătoare este și capacitatea tuturor de a participa la un efort comun în interesul comunităților noastre. Cred că aici vorbesc în  numele tuturor reprezentanților autorităților locale dâmbovițene: îi asigurăm pe partenerii noștri de la Iveco Defence Vehicles, dar și pe viitorii investitori, de toată disponibilitatea și susținerea noastră.

Pentru a întări cele spuse mai devreme, țin să vă anunț că, la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița, am emis deja o hotărâre care prevede asocierea insituției pe care o reprezint cu primăria Petrești, astfel încât, în cel mai scurt timp, să putem realiza în comun un drum de centură al comunei, în lungime de 4 km. Cu siguranță, această bretea ocolitoare va ajuta foarte mult Iveco Defence Vehicles.

La final, doresc să-i felicit pe toți cei care au pus umărul la realizarea acestui important pol de dezvoltare a zonei și a județului și să le urez spor la treabă!”, a declarat Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

„Printr-o voință colectivă, în nici un an de zile, s-a demonstrat că se poate și în România. Cred că este un exemplu cam unic și trebuie urmat dacă vrem să ajungem o țară dezvoltată. Trebuie să felicităm pe investitor, constructorii, sincer să fiu nu am mai văzut un volum de muncă atât de rapid în ultimul timp. (…) Prin ceea ce s-a realizat acum, trebuie să o spunem cu mândrie, dâmbovițenii, Dâmbovița a fost așezată pe harta constructorilor de camioane”, a transmis Virgil Guran, senator PNL de Dâmbovița.

Partener industrial al IVECO Defence Vehicles este compania dâmbovițeană GEO-STING.

Fabrica în care vor fi asamblate camioanele militare IVECO are o suprafață de 9.000 de mp, însă terenul pe care este amplasată are 45.000 de mp, ceea ce va permite  o eventuală extindere. De asemenea, fabrica  are o capacitate de producție de circa 440 de camioane pe an, este compusă din trei linii de producție cu 25 de zone de lucru, o linie completă de tinichigerie și vopsitorie cu 9 zone de lucru, o linie de finisare cu 7 zone de lucru precum și spații destinate activităților logistice, de testare, control al calității și acceptanță finală cu MApN.

Iată că în vremuri în care, în România, pot trece chiar și doi ani până la obținerea unor avize pentru diverse proiecte, mai avem parte și de exemple de profesionalism și performanță.

Într-un câmp gol, în mai puțin de un an, la Petrești, în județul Dâmbovița, IVECO Defecnce Vehicles a transformat un proiect în a doua cea mai mare fabrică de camioane militare din Europa. 

Banner