fbpx

Platformă de știri și opinii

Atenție pe munte! Risc mare de avalanșă, în Bucegi

in Utile by
Banner

În continuare, în zona montană din Dmbovița este în vigoare o atenționare de tip cod galben de ninsoare și vânt puternic. În Bucegii dâmbovițeni este risc mare de avalanșă (gradul 4 din 5), avertizeaza meteorologii.

Conform ANM:

În Bucegi, în intervalul 23-24 martie 2021, la peste 1800 m, stratul de zăpadă depusă recent depășește pe alocuri 50-60 cm și este instabil. Are rezistență scăzută și coeziune slabă cu stratul vechi consolidat peste care s-a depus. În zonele adăpostite depunerile sunt mai consistente, iar în zonele înalte sunt formate plăci recente de vânt. Atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări oricât de slabe, pe pantele suficient de înclinate, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat în zonele cu depozite mai importante sau cu plăci de vânt.
Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă nou depus atinge local 30-40 cm și izolat chiar 50-60 cm. Acesta este depus peste stratul vechi, consolidat. Pe pantele suficient de înclinate, stratul consistent de la suprafață poate aluneca peste cel vechi, atât spontan, cât și la supraîncărcări slabe, ducând la declanșarea de avalanșe medii și izolat chiar mari.

Banner

Ultimele stiri din Utile

Go to Top