fbpx

Platformă de știri și opinii

Marcel Ciolacu, la Târgoviște: “Este inadmisibil ca 63 de primari să nu primească niciun ban de la bugetul de stat din simplul fapt că sunt pesediști!”

in Actualitate/Administrație/Politică by
Banner

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, a făcut duminică, 21 martie 2021, o vizită în județul Dâmbovița, atât pentru a marca Ziua Internațională a Pădurii (detalii aici), cât și pentru a purta discuții cu primarii social-democrați din județ.

După cele două acțiuni, a avut loc o conferință de presă la sediul Partidului Social Democrat Dâmbovița, conferință la care au participat președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, dar și parlamentarii PSD de Dâmbovița.

Principalul subiect tratat de social-democrați a fost situația bugetului din comunele și orașele conduse de primari PSD.

Corneliu Ștefan, președintele PSD Dâmbovița, a declarat că, în ciuda piedicilor puse de Guvern, echipa PSD Dâmbovița are același gând ca anul trecut: dezvoltarea comunităților locale.

„Am avut o acțiune politică, în care ne-am întâlnit cu primarii PSD din județul Dâmbovița, cu parlamentarii PSD, cu colegii consilieri județeni și nu în ultimul rând cu membrii Comitetului Executiv Județean. Am avut discuții privind actuala situație în care județul Dâmbovița a fost uitat de actualul Guvern al României, am avut discuții privind proiectele pe care le avem la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița și, nu în ultimul rând, în fiecare comunitate locală și am tras concluzia că avem cu toții un singur gând, acela pe care l-am avut și anul trecut, de a sprijini comunitățile locale, de a dezvolta comunitățile locale și a duce la bun sfârșit proiectele pe care ni le-am asumat în fața dâmbovițenilor.“, a declarat Corneliu Ștefan, președintele PSD Dâmbovița și președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

La rândul său, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a subliniat că nu este drept pentru cetățenii celor 63 de unități administrativ-teritoriale cu edili PSD să plătească taxe și impozite, iar comunitățile din care fac parte să nu beneficieze de niciun ban de la Guvern pentru a se putea dezvolta.

“Am avut întâlnire, în legalitate, anumiți primari chiar s-au supărat că nu au putut să participe, dar am vrut să respectăm legea în vigoare, întâlnire care a avut un singur numitor comun, ca PNRR și toate programele naționale să nu se transforme într-o nouă Anexă 7.03, cum a fost cea de la Buget. Este inadmisibil ca un primar al unui municipiu reședință de județ sau un președinte de Consiliu Județean sau 63 de primari să nu primească nici un ban de la bugetul de stat din simplul fapt că sunt pesediști. Eu îi propun domnului Cîțu, dacă va continua cu această formă de a face politică, cu toate că suntem în anii 2021, să-i scutească pe locuitorii acestor localități de taxe și impozite dacă dorește să direcționeze banii doar către administrațiile Partidului Național Liberal. Atunci cred că domnul primar al Târgoviștei, președintele Consiliului Județean Dâmbovița și ceilalți primari de comune știu mai bine cum să folosească taxele și impozitele pentru comunitățile lor și să nu le mai trimită la București astfel încât să nu se mai întoarcă absolut nimic”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

La conferința de presă a luat cuvântul și senatorul Titus Corlățean. Acesta a punctat faptul că primarii social-democrați din Dâmbovița se confruntă cu provocări uriașe pentru că au de asigurat serviciile sociale, de funcționare la nivelul comunităților locale, dar fără să primească bani. Totuși, comunitățile nu pot sta pe loc, trebuie să se dezvolte, drept pentru care primarii își vor pune cel mai probabil speranțele în fondurile europene, mai spune Titus Corlățean.

“Vizita președintelui Marcel Ciolacu vine într-un moment absolut necesar pentru că administrațiile locale care au această responsabilitate de a gestiona la nivel local, la nivelul firului ierbii, la nivelul vieții locale, probleme uriașe, zi de zi, cel puțin în ceea ce privește acea parte a României care este condusă la nivelul administrației locale de aleși ai PSD, pentru că așa au dorit cetățenii, se confruntă cu niște provocări uriașe. O spun foarte clar, fără niciun fel de dubiu, a fost și este o acțiune intenționată, deliberată, a guvernanților PNL, USR și, din păcate, UDMR, de a sufoca administrațiile locale care au milioane și milioane de cetățeni ai României în spate pentru că au în față și la conducere aleși locali PSD.

Aleșii locali se confruntă în clipa de față cu provocări uriașe pentru că au de asigurat serviciile sociale, de funcționare la nivelul comunităților locale, fără bani și acest lucru este profund imoral și am putea face o lungă listă și de infracțiuni. Sunt provocări uriașe și noi avem de strâns rândurile, iar faptul că domnul președinte a venit astăzi la noi, am discutat cu o parte dintre primari, trebuie să strângem rândurile, căutăm soluții pentru a promova o serie de proiecte de dezvoltare, dar pentru a asigura în primul rând serviciile sociale de bază.

De asta ne vom îndrepta foarte mult și spre fonduri europene, pentru că de la Guvern nu primim nici respect și nici resursele financiare legale, potrivit criteriilor. Este o situație dificilă, dar chiar și în această situație dificilă primarii noștri, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, aleșii PSD, reușesc să promoveze cu succes proiecte importante, însă va trebui să avem o reorientare spre fonduri europene și mecanismele noastre trebuie să însemne expertiză și mișcare rapidă. Politic, vizita președintelui a fost importantă pentru că suntem partid de opoziție și țesutul PSD trebuie să primească direct și liniile directoare și strategiile și ce avem de făcut.

Avem de făcut lucruri în partid, anunțate la conducerea centrală din Kisellef , reorganizarea departamentelor, se redeschide partidul și eu vreau să salut acest lucru. Am început să facem acest lucru și la Dâmbovița, membrii noi, oameni cu idei noi, care vor să contribuie cu soluții, cu idei noi… Departamentele se vor reconfigura și dorim, strategic, pentru că ne gândim în perspectiva lui 2024, să facem niște lucruri ca acest partid de opoziție să-și propună în mod firesc, legitim și să și realizeze, ca 2024 să fie un an de succes politic, electoral, să dăm României pentru următorii ani o administrație, începând cu președintele României și administrația guvernamentală, de bună calitate.

Avem un proiect și instrucțiunea președintelui Ciolacu este să găsim modalitățile cele mai bune apropo de racordarea cu cetățenii, cu membri de partid simpli, să putem genera și la nivel de ofertă electorală, politică și candidați, cele mai bune soluții. Pentru președintele României poate părea acum încă un orizont destul de îndepărta. Lucrăm la o modificare a Statutului care a fost discutată de președintele partidului cu un număr de colegi, ne uităm de exemplu la sistemul american, modul în care partidele politice serioase pleacă de la bază și reușesc prin acele metode numite <<primeris>> sau alegeri preliminare care să permită o bază largă de selecție, promovarea unor candidați, o competiție în partid, cu proiecte, care să fie validate de structurile partidului la nivel național astfel încât în final, după 20 de ani de mandate prezidențiale care au reprezentat, deja putem spune inclusiv cel în curs, un eșec în ceea ce au promis marea reformă a României, să putem oferi o variantă de președinte al tuturor românilor, care să conducă această țară împreună cu echipe responsabile pentru toți, nu doar pentru unii și împotriva celorlalți, nu împărțim țara în buni și răi. Sunt lucruri pe care le-am discutat și d-asta, și pentru primarii noștri, și pentru stricturile noastre, este foarte important faptul că președintele și secretarul general au început această deplasare în țară, în organizațiile județene, și au început de la Dâmbovița”, a afirmat senatorul Titus Corlățean, președinte executiv al PSD Dâmbovița.

Și Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște, a taxat actuala guvernare. Edilul a amintit că unitatea administrativ-teritorială Târgoviște nu a primit niciun ban pe rectificare bugetară, de un an și jumătate, și nici măcar momentul începerii școlii nu a fost considerat un motiv bun pentru alocarea unor sume de bani.

“Legat de discuțiile pe care le-am avut astăzi, într-adevăr, am ridicat anumite probleme pe care le au comunitățile locale pentru că nu am întâlnit un asemenea nivel de dispreț la niciun Guvern, și mă refer la municipiul Târgoviște. Este inadmisibil ca, de un an și jumătate, guvernarea de dreapta din România să nu dea niciun ban pe rectificare bugetară municipiului Târgoviște, indiferent că am discutat de începutul anului școlar, de necesitățile pe care le are acest oraș pe zona de cofinanțare a investițiilor, serviciile publice oferite, de parcă târgoviștenii nu plătesc taxe și impozite, TVA, alte impozite care se duc către bugetul de stat. Noi suntem de acord ca o cotă parte din ceea ce se plătește aici să meargă pentru susținerea aparatului central, însă este inadmisibil ca o comunitate care generează venituri să nu beneficieze de absolut nimic. Mai mult decât atât sunt sarcini financiare care sunt trecute din pix către administrațiile publice locale. Sunt membru în comitetul director al Asociației Municipiilor din România. Și se intenționează modificare Legii educației naționale astfel încât transportul public pentru elevi, declarat gratuit, să fie suportat tot de către primării deși în legea educației naționale și ca o temă de campanie electorală a fost menționat că Guvernul asigură transportul gratuit pentru elevi. Într-adevăr în județul Dâmbovița o singură unitate administrativ teritorială a primit bani pe anexa respectivă, este vorba de Brănești, o primărie condusă de primar USR. Cam asta este situația. Comunități importante sunt ignorate de actualul Guvern, Târgoviștea a fost ignorată mai bine de un an de zile, iar în actualul buget, în propunerea de buget, pe ceea ce înseamnă sume din TVA municipiul Târgoviște beneficiază de fabuloasa sumă de zero lei, zero bani. Cam asta este situația. Repet, un act de dispreț, de iresponsabilitate și de impostură fără precedent la adresa acestei comunități importante’’ a declarat primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top