Comunitatea bulgară din Târgoviște a sărbătorit “Paștele Cailor”

in Actualitate/Administrație/Cultură by
Banner

Dacă pentru unii “Paștele Cailor” este doar o sintagmă folosită cu sensul de “niciodată”, pentru alții este un eveniment așteptat cu bucurie an de an.

“Paștele Cailor” sau “Tudorița”, așa cum mai este numită sărbătoarea, este cea mai importantă zi din an pentru comunitatea bulgară din municipiul Târgoviște.

În fiecare an, bulgarii din cartierul “Matei Voievod” marchează această sărbătoare a cailor și a grădinarilor. Se întâmplă în prima sâmbătă a Postului Mare, când este prăznuit Sfântul Teodor.

Obiceiul tradițional al comunității bulgare este respectat din momentul stabilirii la Târgoviște și până în zilele noastre. Acesta semnifică ziua în care grădinarul bulgar şi calul său merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoși în anul următor.

Pentru că situația epidemiologică actuală nu a permis o reunine numeroasă, ca altădată, anul acesta s-a renunțat la parada cailor. Cu toate acestea, slujba de la Biserica “Sf. Nifon” sau Biserica Sârbilor, așa cum mai este cunoscută, s-a desfășurat sâmbătă, 20 martie, cu aceeași emoție ca în anii trecuți. Femeile și copiii au îmbrăcat costumul tradițional bulgăresc, au mers la sljubă alături de familie și s-au întors acasă cu mânzișori sfințiți. Mânzișorilor li se spune konceta în limba bulgară și sunt niște pâinici pe care gospodarii le împart cu caii pe care îi îngrijesc bine și cu care au o legătură specială.

La slujbă, alături de comunitatea bulgară, au fost prezenți și Corneliu Ștefan-președintele Consiliului Județean Dâmbovița și Cristian Stan-primarul municipiului Târgoviște.

“Tradițiile merg mai departe în comunitatea bulgară din Târgoviște!
Mă bucură să văd că <<Tudorița>> sau <<Paștele cailor>>, obicei unic în România, se desfășoară și în această perioadă grea prin care toți trecem.
Este un semn al normalității, iar faptul că tinerii din Matei Voievod duc mai departe moștenirea culturală a bulgarilor târgovișteni ne arată cât de importantă este respectarea trecutului.
Din păcate, frumoasa paradă a cailor nu s-a putut ține din cauza pandemiei, dar sunt convins că, anul viitor, ne vom întâlni în condiții normale și vom putea celebra <<Paștele Cailor>> așa cum trebuie.
Felicit Asociația <<Zaedno>> pentru organizarea acestui eveniment și îi asigur că le vom fi aproape și îi vom susține în permanență.”, a transmis Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, prin intermediul paginii sale de Facebook.

“În această dimineață, am avut onoarea de a participa la un eveniment unic in România, organizat de către bulgarii târgovișteni.

Chiar dacă în acest an amploarea festivităților a fost una redusă, din cauza restricțiilor, <<Tudorița>> sau <<Paștele Cailor>> a reprezentat și de această dată o adevarată sărbătoare a vestirii primăverii, dar și un prilej de a remarca frumusețea portului tradițional al locuitorilor din cartierul  <<Matei Voievod>>.

Felicit comunitatea bulgară din Târgoviște pentru modul in care știe să-și păstreze și să-și perpetueze tradițiile, repere importante în peisajul cultural dâmbovițean și nu numai!”, a scris primarul Crsitian Stan pe pagina sa de Facebook.

Și  deputatul Gheorghe Nacov, consul onorific la Consulatul Onorific al Republicii Bulgaria la Timișoara, a fost prezent la eveniment și a transmis ulterior, pe Facebook, gândurile sale bune întregii comunități bulgare de la Târgoviște:

“Calul a fost de-a lungul istoriei foarte important pentru poporul bulgar. În trecut, pentru luptă, dar astăzi calul încă mai ajută comunitatea bulgarilor din jurul Târgoviștei să producă vestitele lor legume și zarzavaturi.

Pe lângă binecuvantarea cailor, un element central îl constituie împărțirea koncetei (pituța, cum am spune în Banat) între stăpân și cal. Este un gest de respect pentru ajutorul primit. Gestul, la rândul său, merită respect.

Ansamblul <<Bosilce>>, vremea plăcută și cuvintele frumoase adresate de preoții comunității au contribuit la frumusețea manifestării. Prezența reprezentanților autorităților publice locale a subliniat respectul de care se bucură comunitatea bulgară în Târgoviște.

La sărbătoarea ținută în condiții de pandemie am fost însoțit și de o delegație a UBB-R și de echipa BBTV News.

Mulțumesc Asociației <<Zaedno>> a Bulgarilor din Târgoviște pentru invitație și pentru faptul că păstrează vie tradiția străbunilor noștri. Să ne revedem cu bine și păstrați mult timp această minunată sărbătoare.”

Îndrăgostită de portul popular și de tradiții, Liliana Iotu, membru al comunității bulgare, a transmis la rândul său un mesaj impresionant:

“Portul tradițional al socrilor mei, al meu, al copiilor mei, al sârbilor, al bulgarilor,al armenilor și tot așa!!! Eu îmbrac cu mândrie pentru că așa am fost crescută, educată. În casa noastră s-a dansat, s -a cântat, s -a râs cu lacrimi, s-a plâns! Oameni normali și simpli! Îmi place când oamenii mari adoră simplitatea, o caută, o evidențiază! De acolo venim toți! Mândră!”

Iată că, în ciuda vremurilor grele, oamenii mai știu să se bucure, nu își uită tradițiile și așteaptă cu nerăbdare, an de an, ziua în care fac loc primăverii în suflete și în care își cinstesc rădăcinile.

Banner