fbpx

Platformă de știri și opinii

Dep. Daniel Blaga (USR PLUS): COS Târgoviște are nevoie de o analiză tehnico-socio-economică

in Actualitate/Politică by
Banner

Daniel Blaga, deputat USR PLUS de Dâmbovița, a declarat recent, într-o conferință de presă, care ar fi soluțiile pentru salvarea Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște.

Deputatul Daniel Blaga este de părere că lucrurile nu pot merge spre bine decât dacă se va efectua o analiză tehnico-socio-economică în ceea ce privește COS Târgoviște. La nivel tehnic, Daniel Blaga susține că este nevoie de o estimare corectă a activelor Combinatului. De asemenea, la nivel social ar trebui prezentate, prin acesată analiză, date concrete despre angajați, urmând ca la nivel economic să se studieze amănunțit care ar fi costurile ce țin de resursa financiară și de timp necesare punerii în funcțiune a COS Târgoviște.  

“După cum știm, în 2013 a început procedura de insolvență a COS Târgoviște. S-a făcut un plan de reorganizare, dar în 2019 a fost efectuată o evaluare a Combinatului în vederea preluării acestuia de către o firmă poloneză. După cum știm cu toții, această preluare nu s-a realizat. Ce a urmat a fost șomajul tehnic, iar acum, de o scurtă perioadă de timp, pentru o parte dintre angajații de la COS s-au emis preavize. Aș vrea aici să fac o mică precizare, și anume că, din angajații actuali ai COS Târgoviște, circa 40% sunt pensionari. Datoriile acumulate către bugetul de stat sunt foarte mari, vorbim de zeci de milioane de euro.

De la începutul anului până în prezent, am purtat discuții cu factorii implicați, și anume: sindicatele, cele două sindicate din cadrul COS, Valahia și Metalurgistul, cu precizarea că Metalurgistul este sindicatul reprezentativ, cu conducerea Ministerului Economiei. Cu actuali și foști angajați ai COS și cu cetățeni ai municipiului Târgoviște.

Cred că o decizie trebuie luată pe baza unei analize tehnico-socio-economice, o analiză care să fie corectă, imparțială și foarte bine făcută.

O analiză tehnică presupune o evaluare corectă a activelor Combinatului. A utilajelor, a clădirilor, a instalațiilor, a avizelor necesare.

O analiză socială trebuie să ne dea informații corecte despre angajații Combinatului, din cei 900 de angajați, câți sunt pensionari, câți se apropie de vârsta de pensionare, câți angajați sunt necesari pentru ca acest Combinat să funcționze optim, să treacă pe profit.

Analiza economică ar trebui să ne dea date corecte despre valoarea de piață corectă a activelor existente, despre costurile de bani și timp necesare punerii în funcțiune a Combinatului, despre rentabilitatea activității acestui Combinat.

Cu o astfel de analiză corectă poate fi luată o decizie în cunoștință de cauză.

Pe noi, USR PLUS, ne preocupă soarta oamenilor, soarta angajaților COS Târgoviște care în acest moment se află în pragul pierderii locurilor de muncă. Există în legislația românească prevederi privind posibilitatea ieșirii la pensie mai repede datorită poluării COS.

De asemenea, există în legislația românească prevederi care dau unei firme posibilitatea scuturii de taxe și impozite dacă angajează persoane peste 45 de ani. Noi, parlamentarii USR PLUS, de la nivelul  Parlamentului, căutăm soluții pentru îmbunătățirea, pentru fluidizarea și pentru adaptarea legislației pentru a diminua impactul social al închiderii unei instituții mari.

La sfârșitul anului 2019, târgoviștenii făceau diferite sesizări și plângeri cu privire la poluarea generată de COS. Garda de Mediu, tot atunci, dădea amenzi acestui Combinat. Anumiți politicieni care astăzi cer sus și tare  preluarea COS de către stat în contul datoriei acestuia către stat în darea în plată, susțineau la momentul decembrie 2019 soluții radicale pentru rezolvarea problemei COS Târgoviște. Iar aceste soluții radicale sau soluția radicală a fost încetarea producției, închiderea Combinatului. Din 2019 până acum credeți că s-a făcut ceva pentru a rezolva poluarea generată de COS Târgoviște? Nu!

Conform estimărilor, pentru revizuirea anuală a autorizației integrate de mediu sunt necesare 29 de milioane de lei, aproximativ 5 milioane de euro.

Mai mult, Comisia Europeană a cerut României să-și îmbunătățească legislația privind emisiile industriale. România are la dispoziție două luni pentru a soluționa deficiențele semnalate de Comisie.”, a declarat deputatul Daniel Blaga. 

Totuși, salvarea COS Târgoviște ar putea veni mai degrabă din mediul privat, sau cel puțin așa ar fi de dorit, susține Daniel Blaga. Rămâne de văzut dacă instituția va fi preluată de stat sau de către un investitor privat. Daniel Blaga a concluzionat că un plan de management detaliat se impune în ambele situații: 

“Pentru reintrarea COS în circuitul economic, este nevoie de aproximativ 20 de milioane de euro și minim 4 luni de muncă. Cred, personal, că un investitor privat din domeniul metalurgic ar avea capacitatea, ar avea interesul și ar avea priceperea de a pune COS Târgoviște pe picioare în cel mai scurt timp.

Acum, indiferent dacă COS va fi preluat de stat sau de un investitor privat, va trebui să existe un plan de management detaliat, cu termene și surse de finanțare, astfel încât acest Combinat să poată reveni în circuitul comercial, în circuitul economic. Se poate reveni pe profit.

Vreau să vă asigur că în acest moment sunt căutate soluțiile optime, potrivite și adecvate contextului în care ne aflăm.”

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top