Târg de primăvară la Gura Ocniței. Președintele CJD, prezent la eveniment

in Actualitate/Administrație/Cultură by
Banner

Prima ediție a târgului de primăvară de la Gura Ocniței a avut loc vineri, 5 martie, în centrul civic din localitate.

Meșteri populari, dansatori, cântăreți, artiști plastici, copii și tineri, părinți sau bunici din comună și din alte localități au participat bucuroși la această sărbătoare dedicată mărțișorului și mamelor.

Organizatorii evenimentului au fost Primăria și Consiliul Local Gura Ocniței, alături de Bibliotecile de pe raza comunei, de Căminele Culturale, de Parohii și de Victor Mihalache-art manager. Aceștia au pornit de la ideea că oamenii au nevoie să schimbe starea odată cu trecerea de la un anotimp la altul, că au nevoie să petreacă fie și măcar căteva ceasuri departe de grijile cotidiene și de apăsările iscate de aceste vremuri dificile din punct de vedere sanitar.

Prima regulă pe care organizatorii au luat-o în calcul pentru această zi a fost respectarea măsurilor sanitare în vigoare. Oamenii au înțeles că reluarea unor astfel de activități presupune un efort din partea tuturor și că numai contribuind fiecare vom reuși să combatem răspândirea virusului și să revenim la vechile obiceiuri.

Alături de urările transmise de primarul comunei Gura Ocniței, Sorin Ioniță, oamenii au avut parte de câte un mesaj din partea președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a deputatului Ionuț Vulpescu și a primarului comunei Răzvad, Emanuel Spătaru.

“Tradițiile trebuie să meargă mai departe!
Astăzi am participat la Târgul de Primăvară organizat în Centrul Civic al comunei Gura Ocniței.

Atelierele de lucru, dar și expozițiile cu vânzare sunt ocazii prin care lucrurile frumoase create de meșterii populari duc mai departe spiritul satului românesc și obiceiurile primei săptămâni din Luna lui Mărțișor.

Respectând normele de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, a fost o adevărată plăcere ca, alături de cetățenii comunei, să asistăm la programele artistice puse în scenă de invitații Târgului de Primăvară.

Sper ca anul viitor să putem participa în număr mult mai mare la astfel de activități, mai ales că tradițiile noastre trebuie duse mai departe.”, a transmis Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

La târgul de primăvară de la Gura Ocniței, toți copiii au putut participa gratuit la diverse ateliere de lucru. De la Bertea, din Prahova, a sosit meșterul Constantin Ghinea Dumitrache. Profesionist în ale pielăriei, le-a arătat celor mici cum se confecționează opincile tradiționale românești și a făcut o frumoasă prezentare a unor obiecte deosebite, toate lucrate manual. Tot Constantin Ghinea Dumitrache a lansat și o a doua provocare pentru copiii și tinerii prezenți la târgul de toamnă de la Gura Ocniței: i-a acompaniat cu cobza și au cântat împreună fragmente de cântece din folclorul românesc. Din județul Dâmbovița, ateliere de olărit și de confecționat mărțișoare au susținut meșterii Nini Porojan și Ovidiu Dumitrescu. De asemenea, toți cei prezenți au putut admira și o expoziție a artistului târgoviștean Florin Dumitru, cel care “spune” Povești din lut.

Din spectacol au făcut parte momente de muzică vocală, de dans popular, iar o rubrică specială, Talent de Gura Ocniței, a reunit, copii, tineri și adulți din comună, fiecare dintre aceștia talentat fie la muzică, fie la poezie, fie la desen.

Anul acesta, în nicio altă localitate din județul Dâmbovița nu s-a mai organizat un astfel de eveniment complex dedicat lunii mărțișoarelor. Oamenii au primit cu bucurie fiecare moment și au plecat spre case cu gândul că o stare de bine permanentă te poate ajuta să treci mai ușor peste orice perioadă.

Cu siguranță, va mai exista și o a doua ediție a târgului de primăvară de la Gura Ocniței, în județul Dâmbovița, iar propunerile vor fi cel puțin la fel de interesante precum cele de anul acesta.

Banner