fbpx

Platformă de știri și opinii

Alexandru Rafila, despre „tulpina românească”: „Nu e niciun fel de problemă de sănătate publică până în momentul de față”

in Actualitate/Sănătate by
Banner

Reprezentantul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila, este convins că această nouă tulpină de coronavirus este, mai degrabă, o mutație, care încă nu pune probleme.

Sâmbătă seară, profesorul Alexandru Rafila, a declarat la Antena 3, că este convins că această tulpină circulă în toate județele din România, însă nu sunt informații care să arate că ea ar fi preponderentă.

E un lucru care este cunoscut, că această tulpină se transmite mai ușor decât tulpina clasică. În ceea ce privește preponderența ei, nu am informații că ar fi un număr mai mare de cazuri cu această nouă tulpină deocamdată.

E posibil să fie așa, dar până când nu devine operațional acest sistem național de secvențiere a unor tulpini suspecte (…) nu ne putem da seama care este ponderea acestei tulpini. Sunt convins că în toate județele din România, nu numai în jumătate din ele, circulă. În jumătate au fost identificate, dar asta nu înseamnă că în celelalte nu circulă”, a declarat Profesorul Rafila.

Acesta a fost întrebat și despre tulpina românească, despre care s-a tot vorbit în spațiul public, în ultima perioadă:

Nu era vorba de tulpină românească, ci de o mutație semnalată la o tulpină de virus care a circulat și în România. Prima dată a fost descoperită în Scoția. Ulterior, a mai fost descoperită în încă 34 de țări.

Nu discutăm despre o mutație care în sine are un efect în ceea ce privește scăparea acestei tulpini față de răspunsul imun generat de o infecție trecută sau de vaccinare, ci este o posibilitate a unei mutații cumulative repetate care include și această mutație (…). Dar nu e niciun fel de problemă de sănătate publică până în momentul de față”.

Alexandru Rafila a mai precizat faptul că nu există dovezi în ceea ce privește o eficacitate mai mică a vaccinului, față de îmbolnăvirile produse de această nouă mutație.

Sursa: Știripesurse

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top