fbpx

Platformă de știri și opinii

INSP: Tulpina britanică a noului coronavirus identificată în jumătate din județele țării (136 de cazuri).Niciun caz în Dâmbovița

in Actualitate/Sănătate by
Banner

Tulpina britanică a SARS-CoV-2 ( boala Covid-19) a fost identificată în aproape jumătate din județele țării, a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) într-un comunicat de presă. La nivel național ca urmare a intrării în circulație, în România, a noii variante UK – Linia genetică B.1.1.7 (Varianta VOC_202012/01) și a posibilității intrării în circulație și a altor noi variante, devine evidentă necesitatea realizării de secvențieri ale căror rezultate să fie comunicate DSP-urilor și CNSCBT în timp cât mai scurt, în vederea declanșării rapide a investigației epidemiologice., au anunțat cei de la INSP.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) avertizează, în primul raport privind răspândirea tulpinei UK a coronavirusului în țara noastră, că aceasta circulă deja în jumătate din județele țării și „există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat”.

Până în prezent, în România au fost identificate 136 de cazuri de infectare cu noua tulpină din 499 de secvențieri realizate, rata de confirmare fiind de 27,3%. Analizele au fost făcute în doar patru laboratoare: Institutul „Catancuzino”, Institutul „Matei Balș”, MedLife și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

sursa: INSP

Cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani. Au fost înregistrate 2 cazuri cu vârsta sub 1 an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.

Cele 136 de cazuri confirmate cu varianta B.1.1.7 au provenit din următoarele județe: Argeș (2), mun.București (80), Bihor (1), Brăila (1), Botoșani (4), Caraș-Severin (2), Cluj (9), Constanța (1), Covasna (1), Galați (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Ilfov (5),Mureș (1), Prahova (1), Suceava (5), Timiș (11), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1).

În județul Dâmbovița, până în momentul de față, nu a fost idenificată noua tulpina a virusului, dar acest lucru nu însemnă că aceasta nu este prezentă.
Faptul că pentru jumătate dintre județe, provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7, denotă o răspândire extinsă și o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul țării în viitorul apropiat, mai spun cei de la INSP.

Noua tulpină a virusului are o transmisibilitea crescută și, conform ultimelor evidențe sosite dn UK, o severitate mai mare a
bolii pe care o generează la vârstnici.

Banner

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top