fbpx

Platformă de știri și opinii

Alertă pe munte! Record de intervenții ale Salvamont-126 (3 în Dâmbovița). Cod roșu de avalanșă în Bucegi

in Actualitate/Utile by
Banner

A fost depășit un nou record, în ceea ce privește solicitările de intervenție ale salvamontiștilor, în această iarnă. Nu mai puțin de 126 de intervenții, ale salvatorilor montani, au avut loc în ultimele 24 de ore.

O nouă zi de foc pentru salvamontiștii din întreaga țară, solicitați să intervină la un număr îngrijorător de mare de evenimente, recordul negativ, de pana acum al acestei ierni. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 126 apeluri de urgență, prin care se solicita intervenția salvamontiștilor.”

Sursa foto-Dispecetarul National Salvamont (facebook)

Au anunțat cei de la Dispeceratul National Salvamont, în dimineața zilei de 21 februarie. Cele mai multe intervenții, în utlimele ore, au avut cei de la Salvamont Lupeni (20 de intervenții) și Salvamont Predeal (12) .Salvamont Dâmbovița a avut 3 solicitări de intervenție, din partea turiștilor, în ultimele 24 de ore.

În acest moment (21 februarie) în Dâmbovița (munții Bucegi) este în vigoare o avertizare de tip cod roșu (gradul 4 de pericol) de posibile avalanșe.

Vremea se va încălzi accentuat, ceea ce va duce la umezirea și îngreunarea stratului de zăpadă, crescând riscul de apariție a unor avalanșe spontane, îndeosebi la orele prânzului pe versanții însoriți.
Temperaturile maxime diurne vor deveni exclusiv pozitive în cursul zilei de luni (22. februarie), chiar și la altitudini de peste 1800-2000 de metri, iar sub acțiunea temperaturii și parțial a insolației, stratul de zăpadă proaspătă poate aluneca pe pantele suficient de înclinate, împreună cu straturile subiacente mai instabile depuse în ultimele zile, în special pe versanții nordici.

La altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul de zăpadă este în general stabilizat dar, ca urmare a încălzirii accentuate, acesta se va umezi puternic. Pe pantele mai înclinate, atât spontan cât și la supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari în zonele cu depozite
însemnate.

Au anuțat meteorologii (meteoromania.ro).

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top