fbpx

Platformă de știri și opinii

Raluca Turcan: „În 2021, ne propunem să susținem majorarea pensiilor cu 14%, ca anul trecut”

in Actualitate by
Banner

Raluca Turcan, Ministrul Muncii și Protecției Sociale anunță că „Anul acesta, în 2021, ne propunem să susținem majorarea pensiilor cu 14%, ca anul trecut”.

Iată întreaga declarație a acesteia:

Guvernul acesta a început pe fond de recalculare a pensiilor. Una este de evaluare a tuturor pensiilor. Toate aceste dosare intră într-un proces unde se reactualizează mai multe valori. Avem în plată pensiile cu majorarea pensiilor din septembrie 2020 cu 14%. Aceasta e realitatea, vă spun cu sinceritate. Cum ai putea să recalculezi toate pensiile după o formulă, în format electronic.

Legiuitorul a spus în 2019, legea intrând în vigoare de la 1 iulie 2019, ar avea nevoie de o evaluare de câteva zile, acest proces de evaluare să dureze doi ani, iar apoi ar fi trebuit să se facă acea mărire de 40%. Pentru buna informare a telespectatorilor, mai trebuie spus un lucru.

Ne-am propus recalcularea pensiilor din mai multe motive. O majorare pe lege aşa cum o voiau cei din 2019 era de zeci de miliarde de lei. În viitorul apropiat nu se putea face un efort atât de mare bugetar. Un alt motiv este că au apărut mai multe inechităţi. Pe noua lege a pensiilor pregătim introducerea contributivităţii şi luarea în calcul a unor factori, cum ar fi acordul global şi mai sunt şi alte sporuri.

Anul acesta, în 2021, ne propunem să susținem majorarea pensiilor cu 14%, ca anul trecut. În formula cu care noi vom veni intenționăm ca pensiile să fie indexate cu rata inflației.

În paralel cu legea pensiilor noi vom trece prin şedinţa de guvern un proiect despre consumatorul vulnerabil, spre exemplu un pensionar care are o pensie mică şi nu poate plăti factura la energie. Credem că legea va trece în cel mult două săptămâni. Noi vrem să dăm şi garanţii că orice proiect făcut are susţinere financiară. Noi plătim, ca minister, ajutorul pentru încălzire. Acesta va fi înlocuit cu legea consumatorului vulnerabil, unde vor fi plătite şi alte lucruri.

Noua lege a pensiilor va fi gata în 2023. Ce aduce nou şi de ce înlocuim legea promisă şi nesusţinută e contributivitatea şi, în acelaşi timp, eliminarea inechităţilor. Avem proiectată o anumită formulă, unde partea de contributivitate va fi foarte importantă. Dosarele nu sunt uşoare. Dosarele agricultorilor sunt în format metric, sunt în urmă cu 50 de ani”.

Sursa: Bugetul.ro

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top