fbpx

Platformă de știri și opinii

Garda de Mediu Dâmbovița avertizează: Din 20 februarie amenzi uriașe, pentru necolectarea deșeurilor biodegradabile

in Actualitate/Social by
Banner

În doar câteva zile (20 februarie 2021) intră în vigoare Legea nr. 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile.

Conform legii, autorităţile administraţiei publice locale trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plăteşte pentru cât arunci” şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.

Garda de Mediu Dâmbovița avertizează primăriile din județ că, începând din 20 februarie, se vor da amenzi consistente, pentru toți cei care nu au implementat acest sistem de colectare, conform legii.

Imaginile din acest articol au doar un caracter ilustativ

În atenția domnilor Primari,

Deşeurile biodegradabile sunt deșeurile provenite din grădini şi parcuri, deşeurile alimentare sau cele provenite din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante, comerţul cu ridicata, de la firme de catering şi magazinele de vânzare cu amănuntul, deşeuri similare provenite din unităţile de prelucrare a produselor alimentare.

În acest sens, autorităţile administraţiei publice locale au următoarele obligaţii:- elaborează strategii şi programe proprii pentru gestionarea deşeurilor biodegradabile și- asigură şi răspund pentru colectarea separată a materialelor sau deşeurilor destinate compostării/digestiei anaerobe;- asigură informarea cetăţenilor prin mijloace adecvate şi prin publicarea pe site-ul propriu asupra sistemului de gestionare al deşeurilor biodegradabile destinate compostului/digestatului.Persoanele fizice şi juridice care generează deşeuri biodegradabile au obligaţia să depună aceste deşeuri în spaţiile indicate sau să le predea operatorilor autorizaţi pentru colectarea lor. Începând cu intrarea legii în vigoare, comisarii Gărzii Naționale de Mediu pot aplica sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale, cuprinse între 5.000 lei și 15.000 lei pentru unități administrativ teritoriale, între 10.000 lei și 20.000 lei pentru unități administrativ teritoriale și persoane juridice și amenzi de la 400 la 800 lei pentru persoane fizice.

Au transmis cei de la Garda de Mediu Dâmbovița.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top