fbpx

Platformă de știri și opinii

Cristian Stan, despre bugetul de austeritate al Guvernului Cîțu. “Guvernați! Asumați-vă răspunderea!”

in Actualitate/Administrație/Politică by
Banner

Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște, într-o conferință de presă susținută luni, 15 februarie 2021, la sediul PSD Dâmbovița, a făcut declarații importante despre cum este afectat bugetul administrației locale târgoviștene din cauza modalității gestionării bugetului de stat de către Guvernul Cîțu.

Primarul Cristian Stan a afirmat că sunt afectate în primul rând sănătatea și educația și îl acuză pe premierul Florin Cîțu că a exclus aceste două domenii de pe lista priorităților.

“Aș menționa în primul rând că este un buget bazat pe austeritate, însă austeritatea e privită cu dublă măsură, în sensul că numai unii trebuie să suporte dificultățile financiare, și mă refer în principal la salariați, mă refer la pensionari, mă refer la copii, până la urmă, la părinți, pentru că alocațiile nu vor mai crește nici măcar cu 20%, așa cum se anunțase. Nu mai vorbesc de dublarea alocațiilor.”, spune primarul municipiului Târgoviște. 

Cristian Stan a vorbit și despre cât de importante erau voucherele de vacanță pentru industria HoReCa, dar și despre cum se vor resimți în perioada următoare cele 11 procente tăiate de la bugetul pentru sănătate:

“Într-un momemt în care industria hotelieră a fost lovită atât de crunt, vii și ce faci? Nici măcar balonul ăsta de oxigen nu vrei să îl mai acorzi industriei HoReCa? De ce? Pentru că acele vouchere de vacanță nu erau menite neapărat să ajute salariatul, menirea lor era de a sprijini industria hotelieră, o industrie oricum foarte lovită în acest moment.

Cunosc oameni care se duceau în concediu numai pentru că aveau acele vouchere. Nu exagerez cu nimic! Numai pentru că primeau acele vouchere se duceau în concediu. S-a terminat și cu asta, <<să se descurce fiecare cum poate>>, ne spune domnul Cîțu, un domn pentru care, a declarat-o domnia sa, punctual, educația și sănătatea nu reprezintă priorități. Și asta dovedește prin bugetul pe care îl propune.

Bugetul la sănătate este diminuat cu circa aproximativ 11%, însă vreau să punctez puțin și la nivel local. 11% diminuat bugetul sănătății înseamnă: analizele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, aici va fi cea mai mare problemă. Oricum nu se decontează decât câteva zile pe lună în momentul de față, gândiți-vă unde vom ajunge!

Vă dau un exemplu de la Primăria Târgoviște, nu știu la ceilalți angajatori care este situația, dar mă gândesc că este similară. Știți de cât timp nu a mai plătit acest guvern concediile medicale angajatorilor? De un an de zile! În condiții de pandemie! Ce s-ar fi întâmplat dacă nici angajatorii n-ar mai fi plătit către salariați concediul medical? Ar fi stat acasă, bolnavi, fără să primească niciun ban! Cam așa arată lucrurile în acest moment pe zona de sănătate. Cu 7 incendii majore, 30 de oameni morți în aceste incendii, tu tai bugetul la sănătate! Nu pot decât să spun să vă fie rușine! Este un act de o iresponsabilitate nemaiîntâlnită până în acest moment.”

În ceea ce privește bugetul de dezvoltare locală, Cristian Daniel Stan a lansat o discuție din calitatea sa de membru al Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România (AMR), fiind singurul reprezentant al Regiunii de Dezvoltare Sud-Muntenia în organismul de conducere al AMR. Edilul târgoviștean a promis că va cere actualei guvernări, în numele AMR, să respecte art. 27 din legea 1/2011 care prevede că statul trebuie să asigure finanțarea de bază pentru toți antepreșcolarii înscriși la creșele de stat:

“Unde s-au gândit domnii de la guvernare să taie? La dezvoltarea locală! Mai puțin cu 14%. Ce au făcut cu acești bani? I-au dus în fondul de rezervă! De ce? Ca să îi aloce pe criterii politice.
În mod normal, în orice țară care se respectă și în orice țară democratică, care are are reguli foarte clare, bugetul trebuie să fie repartizat pe proiecte, pe investiții, pe cât muncește o administrație publică-locală să dezvolte acea localitate!

Învățământul. Iarăși am văzut la educație disutându-se, din nou, despre faptul că bugetul este mai mare  cu 0,86% decât cel de anul trecut. Păi, raportat la PIB, este cel mai mic din istoria postdecembristă a României. Acesta este adevărul! De aceea am spus că domnul Cîțu și-a pus în practică teoria potrivit căreia educația și sănătatea nu reprezintă priorități pentru domnia sa.

O să cer, în numele Asociației Municipiilor din România (AMR), actualului Guvern, să respecte art. 27 din legea 1/2011, potrivit căruia statul  asigură finanțarea de bază pentru toți antepreșcolarii înscriși în unitățile acreditate de educație timpurie antepreșcolară de stat. Este vorba despre creșe. Statul nu ajută cu niciun leu, în momentul de față, funcționarea creșelor.
Numai la Târgoviște impactul bugetar anual este de 7, 8 milioane de lei. Dar cred că în continuare vom fi în situația de a suporta singuri aceste cheltuieli, în pofida unei dispoziții legale exprese.”

Primarul Daniel Cristian Stan a mai precizat că investițiile locale vor avea de suferit deoarece județul Dâmbovița va primi anul acesta cu 26 de milioane de lei mai puțin sume din TVA. “Nu mai fugiți de responsabilitate!” este mesajul pe care social-democratul Daniel Cristian Stan îl transmite guvernanților PNL:

“Pe investiți locale, județul Dâmbovița primește cu 26 de milioane de lei mai puțin sume din TVA. În principal, vor fi afectate investițiile, investiții care nu contează pentru actualul guvern. Pe zona Ministerului Dezvoltării , tocmai bugetul pentru dezvoltarea locală a fost cel care este sacrificat.
Faptul că actualul guvern nu sprijină cu nimic județul Dâmbovița, ba mai mult decât atât, îl ignoră cu desăvârșire, rezidă și dintr-o altă împrejurare. O să reiau o temă mai veche: DN 71. Eu încă aștept scoaterea, din nou, la licitație a acestui proiect.

Ar fi interesant să ne spună Ministerul Transporturilor în câte proceduri acea garanție a fost depusă în cele cinci zile lucrătoare și câte contracte au fost reziliate din acest motiv. Pentru că, din informațiile pe care le am, peste 70% din contractele încheiate de CNAIR au avut un termen de depunere a garanției de bună execuție mai mare de cinci zile lucrătoare, fiind amânat, numai la Dâmbovița, poate pe cel mai important proiect de modernizare a infrastructurii județului, nu s-a putut acest lucru. Mai ales că discutăm de niște sume extraordinar de importante.

Ar fi multe lucruri de spus despre acest buget. Am precizat numai câteva repere pe care eu le-am considerat cele mai importante, iar referirea pe care am făcut-o la plata concediilor medicale, sau la neplata concediilor medicale, este una de natură să exemplifice ce înseamnă o diminuare a bugetului Ministerului Sănătății. Chestiunea asta că e coaliție, nu e PNL, nu ține! Ați votat acest guvern, asumați-vă răspunderea! Ați făcut o coaliție, ați venit cu un program de guvernare în Parlament! Guvernați, aveți responsabilitatea guvernării, aveți premier, și mă refer la PNL, asumați-vă răspunderea! Nu mai fugiți de responsabilitate!”

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top