fbpx

Platformă de știri și opinii

Ce elevi se vor întoarce în școli pe 8 februarie. Vezi declarațiile Președintelui României

in Actualitate/Educație by
Banner

Cele mai noi date despre întoarcerea elevilor în școli au fost transmise în direct, marți seara, chiar de la Palatul Cotroceni.

Presedintele României, Klaus Iohannis, a avut marți, 2 februarie, la Palatul Cotroceni, o ședință de lucru la care au participat premierul Florin Cîțu, ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătații, Vlad Voiculescu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

Imediat după această întâlnire, șeful statului a făcut o importantă declarație de presă în care a anunțat ce elevi se vor putea întoarce de luni, 8 februarie, în sălile de clasă.

În cazul localităților aflate în scenariul verde, toți elevii vor merge fizic la școală, începând de la grădiniță și până la cei mai mari, de clasa a XII-a.

Pentru localitățile aflate în scenariul galben, Președintele Klaus Iohannis a transmis că se va proceda astfel: se vor întoarce în clase copiii de la grădinițe, elevii din clasele pregătitoare și clasele I-IV, elevii de clasa a VIII-a, pentru a se putea pregăti pentru examenul de evaluare națională, iar din ciclul liceal vor reveni la școală doar elevii de clasa a XII-a, pentru a se putea pregăti temeinic pentru examenul de bacalaureat.

În localitățile aflate în sceanriul roșu, Președintele României a transmis că se vor întoarce în clase doar copiii de la grădiniță și elevii din clasele pregătitoare și I-IV, restul claselor continuând școala în mediul online.

Există și varianta în care toți elevii vor rămâne acasă și vor continua să studieze online. Aceasta va fi aplicată numai în cazul localităților carantinate.

Pe scurt, copiii de grădiniță, elevii din clasele pregătitoare și cei din clasele a I-a, a II-a, a III-a și a IV-a vor merge la școală indiferent de scenariul în care se află localitatea, cu excepția cazului în care se instituie caranină pentru aceasta.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, prin declarația de presă susținută marți seara, că această revenire nu trebuie să inducă nimănui senzația că am scăpat de virus, fiind la fel de mare nevoie de respectarea cu strictețe a măsurile de protecție împotriva COVID-19.

“Nu am scăpat de pandemie, este nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm mască, să păstrăm distanța, să respectăm măsurile care sunt în vigoare. (…)

Avem ceva mai puține persoane la ATI, avem ceva mai puține persoane care se internează în spital în fiecare zi. Deci, cum spun experții, trendul este descendent. Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa și evident că ne-am uitat puțin în jurul nostru să vedem ce fac alții în acest context. (…) În majoritatea statelor, școlile sun deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. Sunt doar trei state care acum nu deschid școlile.”, a declarat Președintele României.

Klaus Iohannis a încheiat declarațiile de la Cotroceni prin a aminti că toate detaliile privind reîntoarcerea în școli a elevilor și profesorilor vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, un ordin care va fi pregătit până miercuri, 3 februarie și va fi dat publicității.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top