fbpx

Platformă de știri și opinii

Georgică Dumitru: „Oamemii mor arși în spitale, iar noi încă nu vedem pădurea de copaci”

in Actualitate by
Banner

Georgică Dumitru (PNL), într-o postare de pe pagina sa de Facebook, trage un semnal de alarmă după incendiul izbucnit zilele trecute la Institutul „Matei Balș” din București.

Liberalul susține că principala cauză în astfel de situații, care par să se tot repete în România, o reprezintă controalele la intervale foarte mari de timp din instituțiile sanitare și bifarea pe hârtie a problemelor, fără acțiuni concrete de remediere a acestora.

„Zilele trecute, o nouă dramă s-a petrecut într-un spital din România. Cinci oameni au murit într-un incendiu produs într-un salon cu pacienți covid al Institutului Național ”Matei Balș”, iar, până în prezent, bilanțul deceselor a ajuns la opt.

După un alt eveniment dramatic de acest gen produs în data de 14.11.2020 la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, când au murit 15 oameni, IGSU a constatat probleme de ordinul miilor privind securitatea la incendiu în spitalele românești – și asta doar în secțiile ATI.

Controale la intervale destul de mari de timp și rapoarte în care punctăm nereguli și cam atât. Acțiuni concrete de remediere a situației din spitale, din punct de vedere al siguranței pacienților, nu. Se vorbește mult zilele acestea de cauze și vinovați.

De cele mai multe ori, lucrurile sunt privite punctual. Însă, istoricul tragediilor produse relativ recent în România în urma incendiilor ne îndeamnă să analizăm situația în ansamblu.

Sunt ani și ani de când activitatea de prevenire pe linia Apărării Împotriva Incendiilor a fost drastic redusă. Și asta din lipsa oamenilor cu pregătire specifică, oameni care, încurajați de sistem, în majoritate, s-au pensionat înainte de vreme.

De înlocuit, nu au mai fost înlocuiți, ci, din contră, la nivelul conducerilor inspectoratelor județene, funcția de adjunct al Inspectorului șef pentru prevenire a fost transformată în adjunct al Inspectorului șef pentru logistică, un domeniu fără prea multe bătăi de cap.

Cam din acest punct a început dezastrul. Fără o activitate de prevenire efectuată riguros și la intervale rezonabile de timp (nemaifiind personal suficient în acest sens), astfel încât agenții economici, indiferent de activitatea desfășurată, să fie conștientizați că trebuie să se conformeze unor norme, tragediile s-au produs în lanț.

Mai mult decât atât, Departamentul pentru Situații de Urgență (D.S.U.) al MAI, condus din anul 2014 de Raed Arafat, a tot inițiat în ultimii ani modificări ale legislației specifice, care, în opinia multora dintre cei cu experiență îndelungată în lupta împotriva incendiilor, nu au făcut altceva decât să arunce acest întreg domeniu de activitate în degringoladă.

Asociația Societăților Prestatoare de Servicii în Situații de Urgență (A.S.P.S.S.U) este una dintre entitățile care a semnalat sistematic hibele legislative cu repercusiuni din cele mai nefaste în plan economic și, mai ales, social. După dispariția sistematică a specialiștilor în prevenire din sistemul de stat – activitate esențială în orice societate civilizată – atenția dlui Arafat s-a îndreptat către diminuarea la maximum a sferei de activitate a serviciilor private de pompieri.

În special, a acelora cu ani îndelungați de activitate și experiență în domeniul situațiilor de urgență, care respectă întocmai cerințele legale în vigoare, atât în materie de dotări, cât și de specialiști.

Niciuna dintre sesizările A.S.P.S.S.U. transmise către D.S.U., în urma lansării procedurilor de dezbatere publică pe diverse proiecte legislative, nu a fost luată în calcul.

Fără a-i nega expertiza în domeniul medicinei de urgență a domnului Arafat, nu putem să nu sesizăm lipsa de transparență și de receptivitate a DSU atunci când vine vorba de inițiative care vin să corecteze ce s-a modificat strâmb în domeniul legislației Apărării Împotriva Incendiilor.

În consecință, în loc de profesionalism, acest domeniu are din ce în ce mai mult parte de amatorism, heirupism și nișe de oportunism. Pentru că, nu-i așa? – nu poate fi lucru curat contractarea serviciului de pompieri de la Matei Balș prin încredințare directă unei firme înființate în 2018, cu 0 angajați, care era plătită inclusiv pentru servicii de deszăpezire.

Firmele serioase, cu dotări corespunzătoare, cu zeci și sute de angajați, instruiți și specializați periodic pentru a ține pasul cu ultimele standarde și cerințe legale în vigoare, nu mai au ce căuta pe piață.

Asta, în concepția unora care cred că apărarea împotriva incendiilor este la îndemâna oricui și poate fi pusă la pachet cu alte servicii care necesită, bineînțeles, alte calificări specifice.

Problemele nu sunt, așadar, punctuale, ci structurale. Iar fără oameni potriviți la locul potrivit o să ne îngropăm în statistici sumbre, rapoarte și expertize. Plus comisii de anchetă – că la astea nu ne întrece nimeni.”, a scris Georgică Dumitru pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook Georgică Dumitru 

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top