“Unirea face puterea”, periplu național ajuns la a doua ediție

in Actualitate/Cultură by
Banner

“Unirea face puterea”, un complex național de manifestări cultural-educative dedicat Unirii Principatelor Române de la 1859, a ajuns anul acesta la cea de-a doua ediție.

Patru parteneri din patru localități din România și-au dat din nou mâna pentru a celebra Mica Unire și pentru a cinsti steagul tricolor purtându-l din Moldova până în Muntenia.

Chiar dacă actuala situație epidemiologică a impus ca toate evenimentele să fie organizate cu participarea unui număr restrâns de persoane și respectând normele sanitare în vigoare, participanții au reușit să creeze din nou o atmosferă de sărbătoare și să promoveze prin momente artistice și prin discursuri cu tematică istorică însemnătatea Micii Uniri.

Și anul acesta, la fel ca în 2020, periplul “Unirea face puterea” a pornit de la Târgoviște, pe 20 ianuarie, de la poalele Turnului Chindiei, acolo unde copii și tineri de la Clubul Victorioșilor din Târgoviște și de la școlile Gimnaziale din satele dâmbovițene Săcuieni, Adânca și Gura Ocniței au recitat și au cântat despre și pentru țară.

Următoarea localitate care a făcut parte din harta acestui eveniment a fost comuna Padina din județul Buzău. Aici, pe data de 21 ianuarie, componenții Grupului de Tradiții “Macoveiu”, grup din care face parte și edilul Ionel Chiriță, a marcat Ziua Unirii prin interpretarea unor cântece patriotice la Monumentul Eroilor din Padina.

Ziua de 22 ianuarie a fost cea în care, pe Turnul lui Ștefan din centrul municipiului Piatra Neamț, a fost arborat drapelul României, un tricolor călător lung de 100 de metri, pe care anul trecut câteva sute de oameni l-au purtat cu mândrie pe străzile orașului. Și aici s-a cântat românește, iar Hora Unirii nu a lipsit.

Organizatorii au găsit o soluție pentru ca participanții să poată dansa Hora Unirii fără să fie nevoie să se atingă unii pe ceilalți. Fiecare persoană a fost unită de câte o alta printr-o fâșie de tricolor de 1,5 metri. Tot aici, Alin Lehăduș, viceprimarul muncipiului Piatra Neamț, a ținut un frumos discurs  despre cât de important este să ne amintim și cinstim istoria neamului.

De la Piatra Neamț, tricolorul călător a trecut pe la Mărășești și pe la râul Milcov, în final ajungând la Gura Ocniței, în județul Dâmbovița, acolo unde, pe 23 ianuarie, a fost ridicat pe Crucea Păcii, o cruce asemănătoare celei de pe Caraiman.

Înainte de a dansa Hora Unirii în jurul Crucii Păcii învelite în tricolor, copiii din Gura Ocniței au făcut un popas și la primăria comunei, acolo unde edilul Sorin Ioniță i-a îtâmpinat pentru a participa la un concurs de cultură generală cu întrebări bazate pe evenimentele de la 1859.

Concursul a fost unul atipic deoarece nu s-a urmărit stabilirea unui clasament, ci mai degrabă asigurarea unui bun prilej de a asista la o altfel de lecție de istorie,mai cu seamă că a fost prezent și le-a vorbit participanților, cu har, și poetul și profesorul târgoviștean Constantin Voicu.  Toți copiii au primit premii pentru participare și au învățat lucruri importante despre Unirea Principatelor Române de la 1859.

Pe 24 ianuarie, preoții din satele comunei, în prezența enoriașilor și a aparatului primăriei, au ținut slujbe la Monumentele Eroilor, unde au fost depuse coroane de flori.

Organizatorii complexului de manifestări cultural-educative “Unirea face puterea” au fost Teatrul “Junior” din Târgoviște, Primăria și Consiliul Local Padina din județul Buzău, Asociația Culturală “STAR” din Piatra Neamț și Primăria și Consiliul Local Gura Ocniței din județul Dâmbovița, alături de alți parteneri de seamă precum Primăria Piatra Neamț, Complexul Muzeal Național Neamț, Biblioteca Județeană “G. T. Kirileanu” Neamț, S.V.S.U. Gura Ocniței și Bibliotecile și Căminele Culturale de pe raza comunei Gura Ocniței.

Art-managerul acestui proiect este Victor Mihalache, cel care a demonstrat și de această dată că “Unirea face puterea” și că evenimentele pot fi spectaculoase în orice condiții.

Anul viitor va fi rândul comunei Padina din județul Buzău să găzduiască tricolorul călător, iar aceasta se va întâmpla cel mai probabil pe întinderile semănate cu fântâni cu cumpănă ale Bărăganului.

Banner