Platformă de știri și opinii

Ministrul Educației susține schimbarea metodei de predare în școli

in Actualitate/Educație by
Banner

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține schimbarea metodei de predare, din cea disciplinară, în cea interdisciplinară, pentru ca performanțele slabe înregistrate de elevii români să se îmbunătățească.

Noi avem o predare disciplinară, în timp ce evaluările pentru analfabetismul funcţional sunt făcute, testele PISA, interdisciplinar. Noi îi învăţăm pe copii separat biologie, chimie, fizică, după care ne aşteptăm să înţeleagă interdisciplinar şi să răspundă conform acestor întrebări. (…) Până când nu vom face acest lucru, nu vom putea spera la îmbunătăţire radicală a ratei de analfabetism care ne plasează pe ultimele locuri din Europa”, a susținut ministrul Educației.

Cîmpeanu a mai subliniat să că „a pricepe e mai important decât a ști”, făcând o trimitere la Alexandru Ioan Cuza, potrivit știripesurse.

Ministrul a vorbit și despre analfabetismul funcțional din România: „Cu această problemă ne confruntăm din cauza faptului că noi avem o predare disciplinară, în timp ce evaluările pentru analfabetismul funcţional sunt făcute, testele PISA, interdisciplinar. Noi îi învăţăm pe copii separat biologie, chimie, fizică, după care ne aşteptăm să înţeleagă interdisciplinar şi să răspundă conform acestor întrebări. Acest lucru se va schimba în momentul în care vom reuşi să îi învăţăm pe copii în aşa fel încât să facă faţă acestor teste. Acest lucru nu se poate face de azi pe mâine, dar acest lucru trebuie neapărat făcut, cât mai urgent posibil.

Până când nu vom face acest lucru, nu vom putea spera la îmbunătăţire radicală a ratei de analfabetism care ne plasează pe ultimele locuri din Europa. Este trist, este foarte trist şi foarte îngrijorător. Acum, cu ceea ce ne-a adus pandemia, evident că peste problemele cronice se adaugă aceste probleme generate de pandemie. Din păcate, este foarte important să avem testările PISA şi insist şi susţin importanţa acestor testări, ştiu că este foarte puţin probabil să ne aşteptăm la o îmbunătăţire importantă a rezultatelor pentru testele PSA, deci a ratei de analfabetism funcţional”.

Testele PISA din 2018 au arătat că România avea cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la acest tip de evaluare. Scorul obţinut a fost în scădere faţă de ultimele două testări la care România a participat (în anii 2012 şi 2015) la toate cele trei domenii testate: citire, matematică şi ştiinţe.

Procentul de analfabetism funcţional este de 44%, în medie, în creştere faţă de 2015.

Sursa: știripesurse

Banner
Go to Top