fbpx

Platformă de știri și opinii

Cristian Stan, despre 24 ianuarie 1859: „A fost o chestiune de autodepășire pe care oameni luminați au realizat-o!”

in Actualitate/Administrație by
Banner

Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște, de Ziua Unirii Principatelor Române, a transmis un gând pentru toți cei care încă mai simt românește și care nu au uitat de însemnătatea evenimentelor de la 24 ianuarie 1859.

„Ce face cu adevărat fascinantă cartea de istorie? Cine scrie paginile care se citesc cu pulsul ridicat? Ce anume deosebește o însemnare cronologică rece și seacă de trăirea vie a faptelor relatate, ca și cum ar fi ale noastre, ca și cum ni s-ar întâmpla nouă, aici, acum? Momentele excepționale ale unui conducător, ale unei comunități, ale unei națiuni.

Un astfel de moment a avut loc în 1859, la 24 ianuarie, odată cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Moldovei și Țării Românești. A fost o chestiune de autodepășire pe care oameni luminați – și nu e un cuvânt exagerat – au realizat-o. O faptă vizionară, care a deschis calea României Moderne, cu instituții noi, cu realități statale noi, cu principii noi de legislație. A fost un gest de maturitate incredibil al acelor lideri, care, privit cumva prin oglinda vremurilor actuale, pare ireal de îndepărtat. Poate o fi vina noastră, poate o fi vina liderilor, poate n-am înțeles foarte bine sacrificiul de atunci, sau cel din 1848 sau din 1918.

Nu am un răspuns mulțumitor, dar știu că mi-ar plăcea să trăiesc în fiecare zi între oameni ca aceia: lideri și popor, cu aceleași obiective, nealterate de niciun fel de graniță între ei.„, a scris primarul târgoviștean pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook Daniel Cristian Stan

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top