ACELAȘI IMPOSIBIL REDEVENIT POSIBIL

in HOBBY by
Banner

La mai puțin de o săptămână de la marea reușită a nepalezilor pe temutul K2 – 8611m, al doilea cel mai înalt munte din Himalaya după Everest și de departe unul dintre cei mai dificili munți pe ruta clasică, aceștia surprind din nou lumea alpină mondială. Alpinistul nepalez Nirmal Purja, cel care anul trecut a reușit performanța de a urca toate cele 14 vârfuri de peste 8000 m din Himalaya în numai 189 zile, revine din nou în prim planul alpin cu o nouă realizare de succes, aceea de a urca în premieră vârful K2 iarna, fără oxigen suplimentar.

„Iarna K2 a fost o bestie provocatoare. Cred cu tărie că o ispravă de acest calibru nu este niciodată posibilă dacă nu aveți un scop sau dacă este destinat doar propriei voastre glorii. Am știut întotdeauna de ce sunt capabile corpul și mintea mea. Pentru a trece mai bine de evoluțiile mele anterioare, acelea de a transporta oxigen la 8000m sau mai mult, am devenit mai mulțumit de eficiența mea de mișcare la mare înălțime. A fost alegerea mea și am avut propriile motive și etos. De data aceasta a fost un moment greu de a lua decizia dacă să urcăm cu oxigen suplimentar sau nu. Datorită condițiilor meteorologice și a intervalului de timp, nu mă aclimatizasem în mod adecvat. Am putut să dorm doar la Tabăra 2 (6.600m). În mod ideal, alpiniștii trebuie să doarmă sau cel puțin să ajunga pana in  Tabăra 4  înainte de a forța urcarea finală spre vârf. Lipsa de aclimatizare, înghețul năpraznic care simți cum mușcă din tine și încetinirea altor membri ai echipei, riscând siguranța tuturor, au fost principalele incertitudini asociate. Siguranța echipei mele este și a fost întotdeauna prioritatea mea principală mai presus de orice. Am condus 20 de expediții de succes până acum și toți membrii echipei mele s-au întors acasă exact așa cum plecaseră, adică fără a pierde degete de la maini sau de la picioare. Mi am asumat un risc calculat de data aceasta și am continuat fără O2 suplimentar. Încrederea mea în propriile forțe, cunoașterea puterii corpului și experiența mea de a urca de 14 ori la 8000m, mi-au permis să țin pasul cu restul membrilor echipei și totuși să conduc. AM REUSIT! K2 IARNA FĂRĂ OXIGEN SUPLIMENTAR!”, a declarat alpinistul nepalez.

Moment istoric în această iarnă năprasnică, care s a abătut neîcetat cu viscol și zăpadă asupra crestelor marelui K2.  Dar chiar și așa, s a lăsat îmblânzit de mica echipă nepaleză, exemplar organizată, reușind performanțe cum greu s au întâlnit în marii munți ai lumii. Este din ce în ce mai evident, că alpinismul intră într o nouă eră, în care rapiditatea ascensiunii este primordială.

Sursa: facebook

Banner