fbpx

Platformă de știri și opinii

Hotărâre CNSU: Persoanele vaccinate anti-covid, cu ambele doze, pot intra în România fără carantină

in Actualitate/Administrație/Sănătate by
Banner

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat luni, 18 ianuarie, o hotărâre prin care este stipulat faptul că persoanele care vin din străinătate, în România, și au făcut ambele doze de vaccin anti-covid-19 (inclusiv rapelul) nu mai sunt obligate să stea în carantină.

Între msurile stabilite prin hotărârea CNSU sunt prevăzute următoarele:

Măsura se aplică pentru persoanele care intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză.

Dovada vaccinări constă în prezentarea ”documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării”. Comunicatul Comitetului Național pentru Situații de Urgență nu explică însă dacă documentul trebuie tradus în română sau altă limbă de circulație internațională.

Mai mult, o persoană care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză, NU TREBUIE SĂ MAI STEA ÎN CARANTINĂ.

De asemena, persoanele care sunt contact direct cu un pacient pozitiv cu virusul SARS-COV-2 pot ieși din carantină în ziua a 10-a, dacă efectuează un test în a 8-a zi, rezulatul este negativ și nu prezintă simptomatologie.

Persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sunt scutite de carantinare în cazul în care au fost depistate pozitiv la testul COVID-19, dacă au trecut mai mult de 14 zile de la confirmare, dar nu mai mult de 90 de zile.

De asemenea, și pentru persoanele care intră în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină, la fel ca pentru persoanele care sosesc în România din celelalte state aflate pe lista de risc epidemiologic, pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale majore, intervenții/tratamente medicale ce nu suportă amânare.

Persoanele care vin din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și sunt exceptate de la măsura carantinării, respectiv persoanele vaccinate sau cele care au fost confirmate cu SARS-COV-2 și sunt în perioada cuprinsă între 14 și 90 de zile de la momentul confirmării, nu trebuie să prezinte rezultatul testului COVID-19 la intrarea în România.

Vezi mai jos documentul integral.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top