IMPOSIBILUL A DEVENIT POSIBIL!

in Actualitate/HOBBY by
Banner

Astăzi, 16 ianuarie 2021, cel din urmă capitol din istoria celor mai înalte vârfuri ale Planetei, a fost încheiat. Ultima redută himalayană, K2 – 8611m, al doilea munte ca înălțime de pe Glob, după Everest și ultimul neurcat iarna, s-a lăsat cucerit de către o echipă de șerpași nepalezi.

Începând din 1987 și până astăzi, cei mai experimentați alpiniști de pe Glob au încercat să atingă vârful celui mai dificil optmiar himalayan, însă din păcate, fără succes. Ultima performanță pe temutul munte a fost realizată în iarna anului 2018, atunci când alpinistul ruso-polonez Denis Urubko, ajunge până în jurul altitudinii de 7600m.

Reușita de anul acesta a nepalezilor a început să prindă contur astăzi în jurul orei locale 17.00, atunci când cei 10 șerpași s-au regrupat foarte aproape de vârf pentru a se bucura împreună de imensa victorie și astfel au început urcușul ultimilor metrii cântând împreună imnul Nepalului. Chiar dacă cu toții au folosit oxigen suplimentar, buna pregătire tehnică și mobilizarea extraordinară a echipei a făcut ca Nepalul să intre din nou în istorie, asta după ce cu 2 ani în urmă un alt alpinist nepalez, fost soldat în armata britanică, Nirmal Purja, a reușit să urce toate cele 14 vârfuri de peste 8000m din Himalaya în mai puțin de un an (189zile).

Cei care astăzi au realizat imensa performanță au fost: Nimsdai Purja, Mingma David Sherpa, Mingma Tenzi Sherpa, Geljen Sherpa, Pem Chiri Sherpa, Dawa Temba Sherpa, Mingma G, Dawa Tenjin Sherpa, Sherpa Kilu Pemba, Sona Sherpa.

Vârful K2 are una dintre cele mai zbuciumate istorii printre optmiarii din Himalaya. Urcat pentru prima dată 1954 de către o echipa din Italia, formată din alpiniștii Lino Lacedelli și Achile Compagnoni, imensa piramidă rămâne in topul celor mai dificili munți ai lumii și cu numărul cel mai mare de victime raportat la ascensiunile realizate.

Sursa foto: facebook

Banner