fbpx

Platformă de știri și opinii

Dep. Ionuț Vulpescu: “Nu e Ziua Culturii. E o beznă, o noapte tot mai lungă și grea”

in Actualitate/Politică by
Banner

Ionuț Vulpescu, deputat PSD de Dâmbovița și fost ministru al Culturii, a transmis un mesaj pe Facebook de Ziua Culturii Naționale.

“Nu e Ziua Culturii. E o beznă!”, a scris Ionuț Vulpescu, subliniind faptul că domeniul cultural este lăsat la periferie de către actuala guvernare atunci când vina vorba de alocarea bugetului.

“Și s-a dus și Ziua Culturii. 15 ianuarie, Ziua Culturii unei națiuni care s-a născut sub Eminescu, a crescut sub Caragiale și trăiește după Maiorescu.

Frecventăm poetul național ocazional, iar atunci când o facem, acest lucru se întâmplă doar memorial. De curând, revista Familia, în care a debutat Eminul iubit al națiunii, a fost transformată într-o publicație anexă, lipsită de autonomie. Aceasta este o operă a administrației liberale. De ziua lui, i-am răpit lui Eminescu <<personalitatea juridică>>.

Mai apoi, birocrația ne-a intrat în sânge: operatorii culturali se zbat pentru finanțări după model caragielesc: <<două la primărie, două la prefectură>>. Dosare, cu șină, depuse personal, la oficiul ministerului, pentru o loterie inumană a șanselor la subzistență. Facem din intenționalitate o formă de cultură: guvernul, în viziunea sa liberală, a promis că alocă 100 de milioane de euro pentru finanțarea domeniului, prin schema de ajutor de stat. Ce declară ministerul de resort? <<Noi am trimis propunerea, a rămas la Economie>>. Această politică sfântă a proceduralului – << noi am avut bune intenții, de aici nu mai depinde de noi>> – e ceea ce lasă cultura orfană, fără tutore, fără responsabili, fără mișcare. În politici publice jucăm ca-n comediile în care <<să se revizuiască primim, dar să nu se schimbe nimic>>. Tot cam pe hârtie a rămas și schema de ajutor de stat pentru cinematografie. Și tot pe hârtie rămân și cele 80 de miliarde de euro din Planul de redresare și reziliență, criticat de Bruxelles, în care nu găsim un rând despre domeniul Culturii.

Nu am crescut, ca civilizație, nici după pofta lui Eminescu, nici după scrupulele lui Caragiale. Suntem speța perfectă pentru teoria maioresciană: priviți la ceremonialul zilei de astăzi și veți înțelege câte forme fără fond ne colonizează existența. Atâta poezie ne inundă canalele de social-media dar trăim dramatic.

Nu voi comenta de ce Ziua lui <<Mihai>> ar trebui să fie privită drept ziua tuturor creatorilor de cultură (suferim de un complex civilizațional de inferioritate, împărțind lumea între autori minori și excepții). Complet greșit ca abordare, ca trăire, ca viziune. Voi aminti însă că atunci când premierul unui guvern care trimite domeniul culturii la periferia bugetului de stat mulțumește <<artiștilor>> (luați așa, ca într-un chapeau, fără o înțelegere a ce înseamnă talentul și activitatea fiecăruia dintre ei), pentru că țin cultura vie, ar trebui să înțelegem că premierul mulțumește, de fapt, pentru reacția lumii culturale și a publicului la prestația sa: una ignorantă, care fragilizează domeniul tot mai mult, prin subfinanțări.

Nu e Ziua Culturii. E o beznă, o noapte tot mai lungă și grea, în care ne ținem treji cu pomenirea fără cunoaștere a celor care <<dau bine>>, măcar o data în an, pentru a fi scoase de la naftalina sufletului unei națiuni. Cine <<apare să dea lumină>>, vorba Poetului, în tot întunericul acesta?”, a scris Ionuț Vulpescu, deputat PSD de Dâmbovița, pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook Ionuț Vulpescu

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top