fbpx

Platformă de știri și opinii

Dâmbovița-Situația vaccinărilor (anti-covid 19). Număr de centre. Când începe etapa a II-a, cine este eligibil

in Actualitate/Administrație/Sănătate by
Banner

Începând din data de 12 ianuarie, România a primit și primele 14.000 de doze de vaccin Moderna, ce au ajuns, marţi seară, în România, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac 2 (judeţul Arad). Vaccinurile au fost aduse cu o maşină, prima tranşă fiind una simbolică.

”Prima tranşă, de 14.000 doze de vaccin Moderna, vor ajunge mâine (miercuri – n.r.) la Institutul Naţional de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară ”Cantacuzino”.,a transmis, marţi, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

”Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn şi infecţia asimptomatică cu virusul Sars-Cov2. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învaţă corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiţi să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecţia cu SARS-Cov2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informaţia necesară producerii proteinelor proprii virale, faţă de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile şi nu influenţează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu”, a precizat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

La nivel național, până în data de 12 ianuarie au fost vaccinate aproximativ 140.000 de persoane (etapa I de vaccinare). Vineri, 15 ianuarie, va începe si etapa a doua de vaccinare

În etapa a II-a a Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România este inclusă populația la risc, reprezentată de:
a) Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
b) Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria ,,boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni:

 • Diabet zaharat
 • Obezitate
 • Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
 • Afecțiuni cardiovasculare
 • Afecțiuni renale
 • Afecțiuni oncologice
 • Afecțiuni pulmonare
 • Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
 • Afecțiuni hepatice moderate/severe
 • Afecțiuni autoimune
 • Imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.

În momentul de față, în județul Dâmbovița funcționează 5 centre de vaccinare (pentru etapa I de vaccinare). În etapa a doua vor fi 20 de centre ( vezi aici lista centrelor din Dâmbovița, Bazar Media), la nivelul județului Dâmbovița. Persoanele ce se încadrează în categoriile eligibile pentru vaccinare, în această etapă, se pot programa prin intermediul medicului de familie, pentru vaccinare.

În totla În Dâmbovița, până acum (12 ianuarie):

Centru vaccinare SJU Târgoviște

Actualizare zilnică privind evidența persoanelor vaccinate la nivelul județului Dâmbovița:

1. Conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița, numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 în ziua anterioară, 12 ianuarie 2021: 300, repartizate pe cele 5 centre de vaccinare din unitățile spitalicești, astfel:

– Târgoviște: 155 persoane

– Găești: 50 persoane

– Pucioasa: 35 persoane

– Titu: 5 persoane

– Moreni: 55 persoane2

Numărul persoanelor vaccinate în total de la debutul campaniei de vaccinare: 2215.

Banner

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top